• 449. GODIŠNJICA BITKE KOD LEPANTA
  • 449. GODIŠNJICA BITKE KOD LEPANTA
  • 449. GODIŠNJICA BITKE KOD LEPANTA

449. GODIŠNJICA BITKE KOD LEPANTA

07.10.2020. - 14:11 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 343 puta

  • Google+

 

Danas je u jutarnjim satima, unatoč vjetrovitom i kišovitom vremenu, na Trgu slobode iliti Pjaceti, ispod spomen ploče zapovjedniku rapske galije „sv. Ivan“ Ivanu Dominisu i njegovoj hrabroj posadi, položen lovorov vijenac i zapaljena svijeća.

Na taj su način i ove godine delegacije Udruge pomorskih kapetana otoka Raba i Grada Raba odale dužnu počast svim Rabljanima koji su sudjelovali u jednoj od najvećih pomorskih bitaka.

 

Pomorske snage Osmanskoga carstva sukobile su se s flotom tzv. Svete lige koja je, unatoč brojnoj nadmoći turske vojske, premoćno pobijedila. Turci su uspjeli spasiti manje od polovice svoje flote, a njihov je poraz označio kraj turske premoći na istočnom Sredozemlju. Bila je to i posljednja bitka vođena galijama.

 

S par prigodnih riječi prisutnima su se ovom prigodom obratili predsjednik Udruge Nenad Šimičić, te gradonačelnik Nikola Grgurić složivši se oko važnosti obilježavanja značajnih datuma koji su obilježili povijest, a ta će se tradicijom nastaviti i ubuduće.

 

Potom je svijeća zapaljena ispred spomen ploče pomorcima s naše obale i otoka koji su sudjelovali u lepantskoj bitci, postavljene ispred ureda TZG Raba, a koju je 2015. godine  osigurala Zajednica hrvatskih udruga pomorskih kapetana. Predsjednik Udruge, kapetan Nenad Šimičić zahvalio je Gradu na suradnji te najavio puno veće i ozbiljnije okupljanje kapetana iz krajeva čiji su pomorci sudjelovali u bitci, i to već iduće godine kada se obilježava okrugla 450. godišnjica.