• Javna tribina Rab u EU
  • Javna tribina Rab u EU

Javna tribina Rab u EU

24.07.2013. - 4:20 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 2765 puta

  • Google+

Drugog dana nakon ulaska u EU, 2. srpnja održala se tribina na temu „Rab u EU- obveze, troškovi, opasnosti, dobit“ , predavač je bio dr. Viktor Simonočič koji je kroz ovu tribinu predstavio i svoju knjigu „Društvo umanjene vrijednosti“. Na početku je sve prisutne u Velikoj vijećnici Grada Raba pozdravila gradonačelnica Grada Raba Rosanda Krstinić- Gušćić koja je iskazala nadu da će svi prisutni kroz ovu tribinu dobiti jedan sveobuhvatniji pogled na to što Rabu donosi ulazak u EU. 

Na početku svog izlaganja dr.sc. Simončič je rekao da za Hrvatsku alternative nije bilo, ulazak u EU je bila nužnost no ono što on smattra problematičnim je brzina kojom smo morali napraviti promjene odnosno prilagodbe prema EU direktivama. On smatra da je EU prilika koja će dugoročno sigurno donijeti koristi Hrvatskoj, no iskorištavanje svake prilike ovisi o tome koliko je onaj kome se pruža prilika sposoban ju iskoristititi, u ovom konkretnom slučaju dr. Simončič postavlja pitanje koliko zaista mi znamo o pravilima, troškovima, opasnostima i dobitima koje pred nas postavlja članstvo u EU. Upravo je nedostatk znanja i kompetencije glavni problem koji Viktor Simončič ističe, neki ga možda i imaju no političari koji nas predstavlaju i potpisuju sporazume i određuju politiku nisu se prema mišljenju predavača baš pokazali najsposobnijima. 

Za lokalne jedinice EU izazov je istinska prilika koja uz dobru organizaciju i aktiviranje svih resursa lokalnim jedinicama može donijeti veliki napredak. Također jako je bitno da se sve aktivnosti prilagode potrebama pojedine lokalne jedinice, u izgradnju strategije treba uključiti sve zaintersirane građane i institucije, a jedini ispravan smjer razvoja je održivi razvoj, zaključio je dr.sc. Simončič te je pozvao sve političke struje na Rabu da postignu politički konzensus u definiranju i realizaciji projekata koji su važni za razvoj otoka kojeg bi podijeljenost i politička polarizacija usporila.