• MJESEC U ZNAKU TRADICIONALNE RAPSKE KUHINJE
  • MJESEC U ZNAKU TRADICIONALNE RAPSKE KUHINJE
  • MJESEC U ZNAKU TRADICIONALNE RAPSKE KUHINJE
  • MJESEC U ZNAKU TRADICIONALNE RAPSKE KUHINJE
  • MJESEC U ZNAKU TRADICIONALNE RAPSKE KUHINJE
  • MJESEC U ZNAKU TRADICIONALNE RAPSKE KUHINJE
  • MJESEC U ZNAKU TRADICIONALNE RAPSKE KUHINJE
  • MJESEC U ZNAKU TRADICIONALNE RAPSKE KUHINJE
  • MJESEC U ZNAKU TRADICIONALNE RAPSKE KUHINJE

MJESEC U ZNAKU TRADICIONALNE RAPSKE KUHINJE

28.05.2018. - 14:16 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 816 puta

  • Google+

Mjesec svibanj je, barem što se gastro ponude tiče, prošao u znaku domaćih specijaliteta od janjetine. U sklopu FESTIVALA OTOČNE JANJETINE restorani diljem otoka na svojem su meniju nudili upravo ovu, tradicionalnu otočnu namirnicu ne bi li svim posjetiteljima omogućili doživljaj otoka svim osjetilima, uključujući osjetilo okusa.

Najatraktivniji dio festivala zacjelo je bila „17. IZLOŽBA RAPSKE OVCE“  u organizaciji Udruge ovčara „Škraparica“, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, TZG Raba i Imperiala d.d., a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Grada Raba. Na otvorenju manifestacije prisutne je pozdravio i prigodno se obratio pored brojnih cijenjenih i uvaženih suorganizatora i gostiju, gradonačelnik Nikola Grgurić, u ulozi domaćina manifestacije koja iz godine u godinu raste i dobiva na važnosti nastojeći promicati razvitak i unaprijeđivati ovčarstvo i autohtone tradicijske vrijednosti na otoku, zbog čega Grad Programom potpora poljoprivrede, koje podrazumijevaju dodjelu bespovratnih novčanih sredstava, i ove godine nastoji dati svoju podršku.

Na izložbi je svoje primjerke ovaca izložilo osam uzgajivača, a najboljom kolekcijom proglašena je ona Davorke Beg, dok je šampionom proglašen ovan Nedjeljka Bega, predsjednika Udruge ovčara „Škraparica“.

Udruga Mocira pobrinula se za domaću ponudu jela i pića na izložbenom mjestu, na Starom Varošu, dok su na Trgu sv. Kristofora svoju ponudu nudili djelatnici Imperiala d.d., a pažnju plijenili natjecatelji Gastro natjecanja u pripremanju janjetine u kotliću. Od pet prijavljenih ekipa, Udruga Komin, DSR Kampor, ŠRD Tunera, ŠRK Dolin i UDVDR Rab, prema „stručnom oku i nepcu“ žirija kojim je predsjedao popularni chef Tomislav Špiček, pobjedu je odnio dvojac iz braniteljske udruge kojeg su činili Joško Deželjin Bepo i Jozo Herceg, a zasluženu nagradu dodijelili su im gradonačelnik Grgurić i direktorica Ureda TZG Raba Ivana Matušan.

Za veselu atmosferu bila je zadužena grupa Xfinity svirajući svjetski popularne hitove za šaroliku publiku, a zabava na Festivalu otočne janjetine odužila se do kasnih večernjih sati što je pokazatelj i službenog početka nove turističke sezone na otoku.

 

Foto/TZG Raba/Petar Lupić