• NA KONFERENCIJI ZA TISAK PREDSTAVLJEN PROJEKT RAB ARCHAEOLOGICAL TRACES
  • NA KONFERENCIJI ZA TISAK PREDSTAVLJEN PROJEKT RAB ARCHAEOLOGICAL TRACES

NA KONFERENCIJI ZA TISAK PREDSTAVLJEN PROJEKT RAB ARCHAEOLOGICAL TRACES

04.06.2020. - 17:38 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 306 puta

  • Google+

 

Danas je u prijepodnevnim satima u Rijeci, u prostoru Delta Laba, održana konferencija za tisak kojom se široj javnosti predstavio projekt Rab Archaeological (T)races.

 

Polazeći od ideje muzeja na otvorenome, projekt na 33 lokacije prezentira arheološku, sakralnu i etnografsku baštinu skrivenu među netaknutim krajolicima. Prezentirani lokaliteti povezani su trima poučnim stazama ukupne duljine oko 40 km koje se prostiru na području Lopara, Supetarske Drage i Kampora.

 

Uz dobro označene lokalitete i staze namijenjene pješacima i biciklistima, individualan obilazak staza olakšat će web stranica sa svim relevantnim informacijama, tiskana karta i drugi promotivni materijali pripremljeni u sklopu projekta. Kao nadogradnja inicijative razvijene u sklopu PP 27 susjedstava, u izradi je i interaktivna mobilna aplikacija čije je predstavljanje predviđeno do kraja godine. Aplikacijom će se na zanimljiv i zabavan način kulturno nasljeđe nastojati dodatno približiti posjetiteljima, napose djeci i mlađoj populaciji.

 

S ciljem popularizacije tema o lokalnoj kulturnoj baštini i samog projekta, u budućnosti su u planu i dodatne edukativne i sportske aktivnosti na arheo – stazama, kao i edukacija za vodiče. Interdisciplinarnim pristupom u koji su uklopljeni arheologija, sport, multimedija, netaknuta priroda i kulturni turizam, namjera je na inovativan način prezentirati specifične lokalitete te stvoriti preduvjete za rekreativne sadržaje s edukativnom komponentom tj. aktivni odmor; edukativne šetnje, planinarenja, trekking, biciklizam…

 

Ovaj jedinstveni projekt namijenjen je obiteljima, rekreativcima, pustolovcima, sportašima…i nudi mogućnost upoznavanja  nekih od najljepših predjela otoka Raba na kojima u netaknutoj prirodi mogu upoznati segment bogate kulturne baštine i uživati u mirnoći i ljepoti prirode.

 

Nositelji projekta pokrenutog u sklopu programskog pravca 27 susjedstva – Rijeka 2020 – EPK su Centar za kulturu Lopar, Pučko otvoreno učilište Rab, TZG Raba i TZO Lopar, a njegova realizacija ne bi bila moguća bez stručne pomoći partnera - Instituta za arheologiju iz Zagreba, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i  Nacionalnog muzeja arheologije u Valletti (Malta) te financijske podrške prvenstveno Općine Lopar i Grada Raba te Rijeke 2020 d.o.o.

 

Konferenciji su nazočili predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, direktorica Rijeke 2020 – programski pravac 27 susjedstava, nositelji projekta te gradonačelnik Grada Raba i zamjenik načelnika Općine Lopar.

 

„Ova gradska uprava, u suradnji s turističkom zajednicom i Pučkim otvorenim učilištem, kroz brojne projekte nastoji unaprijediti kvalitetu društvenog života samih stanovnika, ali i obogatiti turističku ponudu stvarajući različite motive dolaska za ciljane skupine turista.

 

Aktivan turizam koji se temelji na outdoor aktivnostima sve je popularniji te postaje adutom za produženje turističke sezone.

 

Ovim projektom objedinjujemo prirodne ljepote, bogatu arheološku, sakralnu i etnografsku baštinu kojima otok obiluje, sport i obrazovanje, čime nastojimo stvoriti novi motiv dolaska.

 

Stvorena je fantastična podloga koja omogućuje daljnji rad na popularizaciji i prepoznatljivosti otoka na jedan potpuno drugačiji način. Ukratko, Rab Archaeological Traces početak je jedne lijepe priče koju već duže vrijeme pomno pripremamo i koju će, vjerujemo, turističko tržište prepoznati“ izjavio je u svom obraćanju medijima gradonačelnik Nikola Grgurić.