• NA RABU ZABILJEŽENO DVOMILIJUNTNO NOĆENJE

NA RABU ZABILJEŽENO DVOMILIJUNTNO NOĆENJE

07.09.2017. - 14:51 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 308 puta

  • Google+

Prema informacijama TZG Raba i TZO Lopar, 04. rujna 2017. godine ostvareno je dvomilijuntno noćenje na području otoka Raba, čak dvanaest dana ranije u odnosu na prošlu godinu.

Najviše je noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu (1 060 063, što je više od polovice kompletnog broja noćenja), zatim u kampovima (374 010), hotelima (318 912), nekomercijalnom smještaju (160 345), te ostatak do preko dva milijuna u ostalim vrstama smještajnih objekata.

 

Nijemci su i dalje u vodstvu po broju noćenja (774 333), slijede Austrijanci (217 599), zatim Hrvati (176 323), Talijani (165 512) te Slovenci (156 830).

 

Što se tiče dolazaka, Nijemci i dalje drže prvo mjesto (83 935), slijede ih Austrijanci (33 659), dok treće mjesto zauzimaju Mađari (25 452). Četvrto i peto mjesto drže Talijani (21 695) i Slovenci (20 553), a u prosjeku turisti borave tjedan dana.

 

Uspoređujući kumulativni rezultat od 01. siječnja 2017. do 04. rujna 2017. sa prošlogodišnjim, na području otoka Raba bilježi se 6%-tni porast u noćenjima. Bitno je naglasiti da se porast u broju noćenja dogodio u predsezoni, što je izuzetno bitno budući da u najvišem dijelu turističke sezone nije bilo pritiska na destinaciju.

„Takav, iako jednoznamenkasti porast je rezultat koji bi nas sve trebao veseliti, osobito ako se zna koliko u tom postotku sudjeluje izvrstan rezultat predsezone. U srcu sezone, kada su svi kapaciteti pod punim opterećenjem, Rab teško da može rasti u većim postocima, ali je zato velik kvalitativni pomak učinjen, baš kao što je i planirano, u predsezoni, a vjerujemo da će slična situacija biti i s posezonom“ istaknuo je gradonačelnik Grgurić. Dodaje kako je bitno zajedničko nastojanje da podižemo kvalitetu Raba na još višu razinu, ka poželjnijoj destinaciji za život i turizam.

 

Uspješnim brojkama u velikoj mjeri pridonosi odlična suradnja između Turističke zajednice grada Raba, TZO Lopar, Imperiala d.d., Grada Raba te POU Rab, čiji je rezultat bogat program, kako u svrhu bolje kvalitete života lokalnog stanovništva, tako i boljeg turističkog produkta.

 

Najave za rujan su odlične i očekuju se izvrsni rezultati, prvenstveno zahvaljujući manifestacijama koje privlače i obogaćuju boravak turista u ovom, posezonskom periodu.

 

Direktorica ureda TZG Raba Ivana Matušan smatra kako otok Rab kao turistička destinacija upravo kroz svoje različitosti njeguje bogatstvo turističke ponude. Obje destinacije kada sažmemo u jednu ponudu nude turistu sve što mu je potrebno – od sunca i mora, prirode, preko kulturne ponude pa sve do aktivnog odmora. Posao turističkih zajednica i dalje će biti rad na novim tržištima, ali i zadržavanje onih tradicionalnih vrijednosti, pomoć pri obogaćivanju turističke ponude i turističkog proizvoda i promocija destinacije na najbolji mogući način.

Na izjavu Matušan nadovezao se direktor TZO Lopar Marin Mušćo: „Bolji turistički promet je rezultat sinergije svih turističkih djelatnika otoka Raba (hotelijera, ugostitelja, iznajmljivača u domaćinstvima, turističkih agencija, brodara, uslužnih djelatnosti....) kojima se ovim putem zahvaljujemo na odlično odrađenoj turističkoj sezoni. Na nama je u slijedećem razdoblju jačanje konkurentnosti kroz ulaganje u kvalitetu usluga i proizvoda kao i konstantnu edukaciju turističkih djelatnika i praćenju globalnih trendova. Moramo se okrenuti i novim ciljanim skupinama koje dolaze van glavne turističke sezone“.

Načelnik Općine Lopar Josip Borić smatra da smo imali uspješnu turističku sezonu, koja još uvijek traje i koja će na kraju godine pokazati izvrsne rezultate te dodaje: „ono što je sigurno je da smo našim gostima pružili sigurnost, doživljaj i kvalitetnu uslugu. U kombinaciji s prirodnim ljepotama otoka to su sve razlozi zbog kojih nam se veliki broj turista tradicionalno vraća.“.