• Polaganje vijenca za Dan neovisnosti i godišnjica bitke kod Lepanta
  • Polaganje vijenca za Dan neovisnosti i godišnjica bitke kod Lepanta
  • Polaganje vijenca za Dan neovisnosti i godišnjica bitke kod Lepanta

Polaganje vijenca za Dan neovisnosti i godišnjica bitke kod Lepanta

07.10.2013. - 14:32 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 2405 puta

  • Google+

Danas je povodom sutrašnjeg Dana neovisnosti i 442. godišnjice bitke kod Lepanta održna svečanost polaganja vijenaca. Delegacija Grada Raba, gradonačelnica Rosanda Krstinić- Gušćić, zamjenik gradonačelnice Nenad Debelić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran, potpredsjednik Gradskog vijeća Ivica Lupić položili su vijence na Središnjem križu Gradskog groblja i u parku Boškopini, te u čast godišnjice bitke kod Lepata položili su vijence na Pijaceti zajedno s delegacijom rapskih samostreličara i predstavnika Udruge pomorskih kapetana Raba. 

Dana 25. lipnja 1991. godine Hrvatska i Slovenija proglasile svoju neovisnost od SFRJ. Slijedeći preporuku međunarodne zajednice, njihove su deklaracije privremeno odgođene sve do 8. listopada. Na današnji dan 7. listopada avioni JNA bombardirali su Banske dvore, oko 15 sati eksplozija je odjeknula Banskim dvorima, pri čemu je jedna raketa izravno pogodila palaču dok su druge pale na susjedne zgrade. U napadima su mogli biti ubijeni novoizabrani Predsjednik RH Franjo Tuđman, Stipe Mesić , predsjednik predsjedništva Jugoslavije i jugoslavenski premijer Ante Marković, jer su sva trojica u to vrijeme bila u zgradi, no svi su preživjeli. Jedan je građanin ipak ubijen, a dijelovi zgrade teško su oštećeni. Drugog dana u strahu od ponovnog raketiranja Hrvatski sabor održao je povijesnu sjednicu u tajnosti, u podrumu Inine zgrade i ukinuo tromjesečni moratorij čime su ukinuli sve državnoprave sveze s drugim državama koje su bile u sastavu SFRJ, a Hrvatska je napokon postala neovisnosna.

Drugi važan događaj koji se zbio na današnji dan pred točno 442. godina bitka kod grčke luke Lepant gdje su snage tzv. Svete lige, u sklopu Ciparskog rata, u kojima je bilo i rapskih, krčkih i hvarskih, šibenskih i zadarskih galija pobijedile tursku mornaricu. Posebna zasluga za tu veliku pobjedu pripisuje se rabljaninu Nikoli Splatinu koji je prije bitke uspio doći do informacija o položaju turskih galija što je u konačnici dovelo do velike pobjede europske vojske koja je ujedno bila prva njihova pobjeda nad osmanskim carstvom koji kasnije nikad nije uspio uspostaviti prevlast  na moru posebno nad zapadnim Sredozemljem.