• POTICANJE POLJOPRIVREDE NA OTOKU I PLASMANA DOMAĆIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA KROZ TURIZAM

POTICANJE POLJOPRIVREDE NA OTOKU I PLASMANA DOMAĆIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA KROZ TURIZAM

19.05.2017. - 10:46 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 272 puta

  • Google+

U cilju potpore proizvođačima domaćih poljoprivrednih proizvoda u plasmanu svojih proizvoda kroz turizam, Grad Rab je uz potporu Savjetodavne službe u Rabu u srijedu 17. svibnja 2017. godine s početkom u 12.30 sati u Velikoj gradskoj vijećnici organizirao  sastanak s temom „Poticanje poljoprivrede na otoku i plasmana domaćih poljoprivrednih proizvoda kroz turizam“. Poziv je upućen svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) sa područja Grada Raba.

U uvodnoj riječi prezentirani su slijedeći programi: Program mjera Grada Raba za poticanje poljoprivrede na području Grada Raba, Program potpora poduzetnicima te Program kreditiranja poduzetnika kroz sufinanciranje kamate na poduzetničke kredite.

Objavljeni su Javni pozivi poljoprivrednim proizvođačima kojim im se nudi ostvarenje dobivanja određenih poticaja - od subvencioniranja kamate na bankarske kredite sa stopom od 4,5% do osiguranih i ponuđenih 200 tisuća kuna za dodjelu nepovratnih novčanih potpora za poljoprivrednu proizvodnju u 2017., te daljnjih 260.000 kuna za dodjelu nepovratnih potpora u poticanju razvoja poduzetništva u ovoj godini, čemu treba dodati i iznos od 150 tisuća kuna osiguranih kroz oformljenu Lokalnu akcijsku grupu LAG MENTORIDE u koju je uključen i Rab.

Prisutnima se obratio viši stručni savjetnik iz Savjetodavne službe Željko Peran te pojasnio novosti u zakonodavstvu vezano uz OPG-ove te općenito novosti u poljoprivrednoj politici.

Gradonačelnik Nikola Grgurić u svom je obraćanju predstavnicima OPG-ova i poljoprivrednim proizvođačima naglasio da je hotelska kuća „Valamar“ obećala da će otkupljivati poljoprivredne proizvode domaćih proizvođača. Grad Rab je stoga pozvao OPG-ove sa svog područja na dogovor oko načina plasmana njihovih proizvoda. Nakon rasprave zaključeno je da je najbolji način udruživanje zainteresiranih OPG-ova u zadrugu te da će Grad pružiti svu potrebnu pomoć oko organiziranja zadruge poljoprivrednih proizvođača preko koje bi se njihovi proizvodi plasirali u turizam.