• Predstavljanje Rab Film Festivala – Grad Rab započinje novu tradiciju

Predstavljanje Rab Film Festivala – Grad Rab započinje novu tradiciju

31.05.2019. - 14:17 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 522 puta

  • Google+

Jučer je u Zagrebu predstavljen 25. Sarajevo Film Festival (SFF). Riječ je o festivalu koji je u proteklih četvrt stoljeća ugostio brojne velikane svjetskog filma, a za svoje jubilarno, 25. izdanje, najavljuje dolazak dvojice redateljskih zvijezda – Pawela Pawlikowskog i  Rubena Östlunda.

 

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra najavio je niz novosti kojima se festival može pohvaliti - Američka filmska akademija imenovala ga je festivalom koji svoje pobjedničke filmove u kategorijama kratkog filma kvalificira za Oscara, a objavljeno je i da će, s obzirom na to da promiče dijalog i toleranciju putem umjetnosti, biti održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

 

Događaju su nazočili i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić i ravnateljica POU Katarina Ribarić, a povod je najava novog festivalskog partnera - novopokrenutog Rab Film Festivala (RAFF), posvećenog istraživačkom filmu koji će se baviti temama od javnog interesa, a čiji je direktor novinar i redatelj Robert Zuber.

 

Ovom je prilikom gradonačelnik Grgurić čestitao direktoru Purivatri na jubilarnom 25. izdanju sarajevskog filmskog festivala te izrazio iznimno zadovoljstvo i čast što upravo otok i Grad Rab od ove godine postaje partnerom jednog ovako vrijednog i na svjetskoj razini priznatog festivala. „Grad Rab podupire vrhunske kulturne programe i dat ćemo sve od sebe da budemo dobar domaćin. Ovaj je festifal još jedna, vrijedna kockica koju sa zadovoljstvom pridodajemo mozaiku koji odražava bogatstvo našega grada, naše umjetnosti i kulturno-povijesne baštine, a u koji ćemo ovim projektom unijeti dodatnu svježinu. Budući da ove godine obilježavamo 130. obljetnicu organiziranog bavljenja turizmom, ovo je najljepši mogući poklon za sve nas Rabljane, ali ujedno i motiv dolaska brojnih turista“ – istaknuo je u svom obraćanju prisutnim uzvanicima gradonačelnik Grgurić.

 

Naime, Rab Film Festival zamišljen je kao nova platforma koja spaja umjetničko stvaranje s potrebom filmskih autora, umjetnika i novinara da se bave temama od javnog interesa, te je njegov koncept jedini te vrste u široj regiji i Europi. Održavat će se na Rabu od 23. do 27. kolovoza, u organizaciji Toro Laboratorija, POU Rab i Grada Raba. Danas će u Društvu hrvatskih filmskih redatelja biti i službeno predstavljen, a o konceptu, bogatom filmskom i glazbenom programu te brojnim popratnim sadržajima govorit će direktor festivala Robert Zuber, direktor partnerskog SFF-a, Damir Urban, gradonačelnik Nikola Grgurić te ravnateljica POU Rab Katarina Ribarić.