• Rab Film Festival & Sarajevo Film Festival
  • Rab Film Festival & Sarajevo Film Festival
  • Rab Film Festival & Sarajevo Film Festival
  • Rab Film Festival & Sarajevo Film Festival
  • Rab Film Festival & Sarajevo Film Festival
  • Rab Film Festival & Sarajevo Film Festival

Rab Film Festival & Sarajevo Film Festival

19.08.2019. - 15:48 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 270 puta

  • Google+

PREDSTAVNICI ORGANIZATORA RAB FILM FESTIVALA SUDJELOVALI NA SVEČANOM OTVARANJU JUBILARNOG 25. SARAJEVO FILM FESTIVALA

 

Prošlog je petka, 16. kolovoza 2019. svečano otvoreno jubilarno 25. izdanje Sarajevo Film Festivala, jednog od istaknutijih i većih filmskih festivala u Europi, a kojem su nazočili i predstavnici organizatora novoosnovanog Rab Film Festivala (RAFF); direktor festivala Robert Zuber, gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić te ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić.

 

Nakon tradicionalnog pića dobrodošlice na Festivalskom trgu uslijedila je ceremonija Crvenog tepiha, a nakon toga svečano otvorenje Festivala.

 

Tijekom boravka u Sarajevu gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić sudjelovao je na Panel raspravi „Kreativni gradovi“, na kojoj su govorili direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, g. David Wilson, direktor grada UNESCO-a iz grada Bradforda, te gđa. Larisa Halilović, direktorica British Council-a u Bosni i Hercegovini. Na panel raspravi govorilo se i o gradovima u regiji koji su svoje kreativne resurse i talente iskoristili kroz poticajne programe za snimanje filmova i TV serija sa značajnim povratom, kao i potencijalima grada Sarajeva.

 

Panel diskusiji prisustvovao je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, te domaćin, gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka koji je hrvatske kolege ujedno ugostio u svom Uredu. Bila je to prilika da gradonačelnik Grgurić predstavi Rab u svom punom sjaju, kao grad koji se diči svojom bogatom kulturom, tradicijom i prirodnim ljepotama, ujedno grad koji je sposoban uspješno organizirati nove manifestacije kao što su Najljepši otočni advent, Kantuni, Rab Jazz Festival te najavljeni RAFF, prilikom čega je gradonačelnik Skaka najavio posjet Rabu.

 

U sklopu Sarajevo Film Festivala predstavljena je njegova suradnja s Rab Film Festivalom te je ovom prilikom direktor SFF-a Mirsad Purivatra istaknuo kako legendarni sarajevski festival daje punu podršku novom festivalu na Rabu.

 

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić uputila je pohvale organizatorima SFF-a, istaknuvši pritom značaj podrške eminentnog sarajevskog festivala za nadolazeći rapski festival.

 

„U godini kada Grad Rab slavi 130. obljetnicu organiziranog bavljenja turizmom, bilježi 106. godinu kontinuirane kino prikazivačke djelatnosti te pored zimskog ima i otvoreno ljetno kino, opredjeljenje Grada da i svojim stanovnicima i turistima ponudi novi, do sada nezastupljen program, nametnulo se kao logičan izbor. Zajedničko osmišljavanje programa i stvaranje novog proizvoda s Toro laboratorijem i Pučkim otvorenim učilištem Rab predstavlja posebno zadovoljstvo, i uvjeren sam da ćemo unatoč izuzetno zahtjevnoj organizaciji, zajednički napraviti uspješan festival, dostojan svog partnera, na svjetskoj razini priznatog Sarajevo film festivala. Rab film festival je prvotno zamišljen kao veliki festival koji, uz najvažniji segment filma povezuje još i glazbu, gastro ponudu i programe za mlade, te vjerujem da će se u moru kvalitetnih manifestacija u Hrvatskoj, kroz godine istaknuti kao iznimno posjećen i poseban. Kao Rabljani svjesni smo da moramo i njegovati tradiciju, i stvarati manifestacije koje baš poput nadaleko poznate Rabske fjere, nude jedinstvene doživljaje i turistima daju povod za povratak na otok“ osvrnuo se gradonačelnik Grgurić na nadolazeće prvo izdanje RAFF-a i suradnju s SFF-om.

 

Prvo izdanje Rab Film Festivala istraživačkog igranog i dokumentarnog filma trajat će od 23. do 27. kolovoza, a Program publici donosi niz iznenađenja s aktualnih svjetskih filmskih festivala. Zahvaljujući partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom na RAFF-u će biti prikazan i ovogodišnji dobitnik Srca Sarajeva za najbolji igrani film.

 

Posjetitelji će imati priliku gledati društveno relevantne igrane i dokumentarne filmove koji se bave aktualnim globalnim i lokalnim problemima, poslušati koncerte Urbana & 4, Zdenke Kovačiček, Nipplepeople, Detour i Elementala i uživati u bogatoj rapskoj gastronomskoj ponudi.

 

U svojoj završnici RAFF će publici ponuditi drugačije i novo iskustvo. Program RAFF Seaplex “Kaich” jedinstven u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, poziva posjetitelje i posjetiteljice da projekciju zatvaranja i koncert podno gradskih zidina prate s barke ili kafića u vlastitom ili festivalskom aranžmanu.

 

12 filmskih projekcija i pet koncerata

 

Paket ulaznica za cijeli RAFF uključuje 12 filmskih projekcija i pet koncerata po cijeni od 200 kuna.

Cijena ulaznica za projekcije u Zimskom kinu “Točno u podne” je 20 kuna, a za projekcije u 18:30 sati je 25 kuna.

Ulaznice za projekcije u 21 sat u Ljetnom kinu, s kojom se ulazi i na koncert, prodavat će se po cijeni od 30 kuna.

Paket ulaznica za cijeli festival možete kupiti online.

Ulaznice za pojedinačne projekcije prodavat će se na blagajnama Ljetnog i Zimskog kina u Rabu.

 

RASPORED DOGAĐANJA

 

Petak, 23.08.2019.

■ 21:00 Jadnici, projekcija

■ 23:30 Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band, koncert

 

Subota, 24.08.2019.

■ 12:00 Sinovi Danske, projekcija

■ 17:00 Černobil, projekcija

■ 18:30 Tak kak je, Šavovi, projekcije

■ 21:00 More sjena, projekcija

■ 23:30 Urban&4, koncert

 

Nedjelja, 25.08.2019.

■ 12:00 Bellingcat, projekcija

■ 18:30 Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld, projekcija

■ 21:00 Oprostite, mimoišli smo se, projekcija

■ 23:30 Elemental, koncert

 

Ponedjeljak, 26.08.2019.

■ 12:00 Zeleno zlato, projekcija

■ 18:30 Bogu hvala, projekcija

■ 21:00 Dnevnik Diane Budisavljević, projekcija

■ 23:30 Nipplepeople, koncert

 

Utorak, 27.08.2019.

■ 12:00 Čistači, projekcija

■ 23:30 Detour, koncert