• Rab među prvim gradovima u Hrvatskoj krenuo u rekonstrukciju javne rasvjete

Rab među prvim gradovima u Hrvatskoj krenuo u rekonstrukciju javne rasvjete

25.03.2021. - 12:15 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 475 puta

  • Google+

 

Budući da je očuvana priroda jedno od naših najvećih bogatstva i temelj za glavnu gospodarsku djelatnost turističke destinacije s tradicijom dužom od 130 godina, briga za njezino očuvanje kao i buđenje ekološke osviještenosti stanovništva je prioritetna.

 

Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave velike vrijednosti za pružanje energetske usluge - uštede električne energije u javnoj rasvjeti, u tijeku je rekonstrukcija postojeće javne rasvjete na cijelom području grada Raba čiji se završetak očekuje do kraja mjeseca lipnja ove godine.

 

Ovim će se projektom vrijednim 7.008.000,00 kuna (bez PDV-a) nešto manje od dvije tisuće rasvjetnih tijela na području cijeloga grada Raba zamijeniti suvremenim LED svjetiljkama što će značajno smanjiti potrošnju struje za javnu rasvjetu. 

 

Prednosti projekta ističe gradonačelnik Nikola Grgurić: „Modernizacija javne rasvjete osim što omogućuje značajne energetske i financijske uštede, doprinosi zaštiti okoliša smanjenjem emisije CO2 i svjetlosnog onečišćenja, odnosno ima minimalni utjecaj na ljudsko zdravlje i ekosustav, stoga je projekt rekonstrukcije javne rasvjete značajan iskorak u zaštiti prirode i izgradnji održive budućnosti, ali i u gospodarenju javnim novcem“.

 

Referentna sadašnja potrošnja električne energije je 970.470,00 kWh godišnje, a nakon provedenih mjera ušteda energije u kWh bit će jednaka ili veća od 804.174,00 kWh godišnje u odnosu na dosadašnje stanje, odnosno očekivano smanjenje potrošnje električne energije u odnosu na referentnu sadašnju potrošnju je najmanje 83%.

 

Korišteni ESCO model modernizacije javne rasvjete primjer je upotrebe nove, zelene i štedljive tehnologije kojom se građanima omogućuje veća korist za manje utrošenog javnog novca. Financira se isključivo iz ostvarenih ušteda i za cijelo vrijeme njegove provedbe ne nastaju nikakvi dodatni troškovi, a nakon isteka ugovornog razdoblja svjetiljke i sva prateća oprema prelaze u vlasništvo Grada Raba.