• Tradicionalni posjet Rabljana Republici San Marino
  • Tradicionalni posjet Rabljana Republici San Marino

Tradicionalni posjet Rabljana Republici San Marino

09.01.2020. - 16:32 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 536 puta

  • Google+

Na obostrano zadovoljstvo i domaćina i Rabljana kao njihovih gostiju, i ove su godine predstavnici Rabske fjere tradicionalno za San Epifaniju (Sv.Tri kralja), okupljeni u jednu radionicu posjetili svoje prijatelje Astri e mestieri u Republici San Marino kako bi predstavili naše zanate i na taj način manifestaciji dali svoj doprinos.

 

Veliku pozornost privukli su spravljanjem „šuljčića“ na kojeg su po želji posjetioca stavljali slanu ribu, domaću marmeladu ili šećer. Uz ukusan zalogaj dijelilo se i domaće vino doneseno u pletenim bocunima, čiju su tehniku pletenja posjetitelji imali priliku vidjeti na licu mjesta, a osim primamljivih mirisa hrane i pića radionicom se širio i miris rapske lavande. Rabljani su ovom prilikom uprizorili vještinu predenja domaće vune i izrade pletenih čarapa. Pozornost je privukao i nastup uvijek posebno atraktivnih gubavaca koji su prošetali uličicama grada te svojom pjesmom i zvucima iz pravog roga zaokupljali pažnju posjetioca. Kruna rapske radionice svakako su bila dva rapska samostreličara koja su vjerno čuvala svoju zanatsku radionicu „Fiera di Rab“. Ovu hvale vrijednu manifestaciju posjetili su i predstavnici Republike San Marino, Capitani  Reggenti, budući da je država administrativno podijeljena na devet castella (općina ili kaštela), gradonačelnik Montegiardina Giacomo Rinaldi te dugogodišnji prijatelji Rabljana, Massimo Mancini i Italo Righi.


Ovaj radni posjet Rabljana, inače sudionika Rabske fjere, bio je prilika i za razgled gradine (castello) San Leo gdje ih je srdačno dočekala gospođa Francesca, provela gradinom i ukratko upoznala sa poviješću velebnog zdanja, zatim Riminija te brojnih kulturnih znamenitosti u San Marinu.


Zahvaljujući suradnji između Republike San Marino i Grada Raba, POU Rab i TZ grada Raba, koji su ujedno omogućili ovaj posjet, tradicija međusobnih posjeta naših gradova uspješno se nastavlja.