• Uskršnji koncert u CUBDM
  • Uskršnji koncert u CUBDM
  • Uskršnji koncert u CUBDM
  • Uskršnji koncert u CUBDM

Uskršnji koncert u CUBDM

05.04.2018. - 15:49 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 651 puta

  • Google+

Uskršnji program na Rabu, koji se većim dijelom odvijao na Trgu sv. Kristofora, uz sunčano i toplo vrijeme i osjetno dobro raspoloženje, na veselje domaćina i njihovih pristiglih gostiju uspješno je realiziran.

Samo finale tradicionalne proslave najvećeg kršćanskog blagdana svakako je prigodan koncert održan u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. U organizaciji POU Rab, pod pokroviteljstvom Grada Raba i Turističke zajednice te u suradnji sa Župnim uredom Rab, koncert za pamćenje, s ispričanom pričom o „Uskrsnuću“ i izuzetno emotivnom i snažnom izvedbom priredio je Gradski zbor Brodosplit s dirigentom maestrom Vladom Sunkom i njihovi gosti, rapski Mješoviti pjevački zbor Refuli pod ravnanjem maestre prof. Tatjane Zorić.

Na samom početku, sve je prisutne pozdravio u ime Grada Raba i službeno odsutnog gradonačelnika, zamjenik gradonačelnika g. Denis Deželjin, a potom i domaćin mons. Mladen Mrakovčić poželjevši još jednom svima blagoslovljen Uskrs.

Čast da otvore koncert pripala je članovima Refula, nakon čega je glavna uloga predana pjevačima Brodosplita koji su svojim dugogodišnjim radom, brojem nastupa, zanimljivošću programa, vrijednošću interpretacije, kulturom pjevanja, osebujnom zvučnošću i kompaktnošću glasova stekli titulu jednog od najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj.

“Uskrsnuće” (2005.) je uz “Klapsku muku” (2006.) i Kalvariju” (1993.) dio oratorijske korizmene trilogije Ljube Stipišića Delmate, glavne poveznice među izvođačima u koje je utkao svoj neizbrisiv i vrijedan umjetnički trag, za sva vremena. Ovaj je oratorij prvo Uskrsnuće jednog hrvatskog skladatelja i napisan upravo za Gradski muški zbor Brodosplit. Podsjećajući na vezu između crkvenog, pučkog crkvenog i svjetovnog, Stipišić je u ovom djelu prvi put upotrijebio svjetovne narodne skladbe.

Upravo je tu povezanost i posebnu, vjerom nabijenu emociju, u besprijekornoj izvedbi moćnih glasova prepoznala rapska publika te oba zbora, a posebno zvijezde večeri, nagradila gromoglasnim pljeskom koji je odzvanjao svečanim ambijentom ex katedrale.