• VODOOPSKRBA HRVATSKOG PRIMORJA
  • VODOOPSKRBA HRVATSKOG PRIMORJA
  • VODOOPSKRBA HRVATSKOG PRIMORJA
  • VODOOPSKRBA HRVATSKOG PRIMORJA
  • VODOOPSKRBA HRVATSKOG PRIMORJA

VODOOPSKRBA HRVATSKOG PRIMORJA

13.11.2020. - 12:32 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 370 puta

  • Google+

 

NA PROČISTAČU HRMOTINE POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI NA PROJEKTU RJEŠAVANJA VODOOPSKRBE HRVATSKOG PRIMORJA, OTOKA RABA I PAGA TE PUŠTANJE U UPORABU UREĐAJ ZA UV DEZINFEKCIJU VODE

 

Jučer je gradonačelnik Nikola Grgurić nazočio potpisivanju Sporazuma o suradnji na projektu rješavanja vodoopskrbe Hrvatskog primorja te otoka Raba i Paga kroz projekt HE-Senj 2.

Riječ je o Sporazumu koji je potpisan između Hrvatske Elektroprivrede d.d., Hrvatskih voda i Vodovoda Hrvatsko primorje-južni ogranak d.o.o., a kojim je utvrđen zajednički interes i potreba za međusobnom suradnjom tijekom pripreme i realizacije projekata izgradnje HE Senj 2 i dobave vode iz Like (rijeka Gacka) na uređaj za preradu vode za ljudsku potrošnju Hrmotine (iznad naselja Sv.Juraj kraj Senja). Sporazum vrijednosti 266,3 milijuna kuna potpisan je na desetogodišnje razdoblje te se njime zbog osiguranja kvalitetnije i sigurnije vodoopskrbe planira odvojiti sustav vodoopskrbe od sustava proizvodnje električne energije.

 

Pored potpisivanja Sporazuma na Hrmotinama je upriličeno i službeno puštanje u uporabu uređaja za UV dezinfekciju vode. Primjenom UV dezinfekcije značajno će se podići razina sigurnosti mikrobiološke ispravnosti vode i smanjiti količina klora u vodi budući da UV zrake mijenjaju genetski DNA materijal stanica tako da bakterije, virusi, alge i drugi mikroorganizmi gube sposobnost reprodukcije. Izvedbeni projekt sustava napravljen je početkom 2018. godine, dok su radovi na kompletnoj izgradnji izvedeni tijekom 2019. i 2020. godine. Puštanjem u rad ovog postrojenja, uređaj za pročišćavanje i kondicioniranje vode Hrmotine povećava sigurnost vodoopskrbe korisnika na širem regionalnom području podvelebitskog primorja, od Senja, Karlobaga, otoka Paga i Raba koji vodu dobivaju putem regionalnog transportnog cjevovoda te postaje postrojenje s najvećom ekološkom dezinfekcijom vode za ljudsku potrošnju u Hrvatskoj. Projekt je dijelom sufinanciran od strane Hrvatskih Voda, a ukupna vrijednost investicije je oko 1.700.000 kn.

 

Gradonačelnik Nikola Grgurić: „U razvoj vodovoda Hrvatsko primorje-južni ogranak, čiji je Grad Rab suvlasnik, kroz ovih 40 godina uključeno je, uz potporu državnih agencija i nadležnih ministarstava, više jedinica lokalne samouprave, s ciljem osiguranja redovite opskrbe dostatnim količinama kvalitetne vode. Puštanjem u uporabu uređaja za UV dezinfekciju vode napravljen je još jedan korak naprijed u poboljšanju kvalitete vodoopskrbe, što je izuzetno važno ne samo za domicilno stanovništvo već i za cjelokupno gospodarstvo. Dosadašnja dobra suradnja s Društvom prikazuje se i u monografiji, a današnjim potpisivanjem Sporazuma osigurava se nastavak suradnje s usmjerenjem prema još sigurnijem i kvalitetnijem rješenju vodoopskrbe otoka Raba i Paga te lokalnih jedinica u podvelebitskom Primorju, Senja i Karlobaga.“