• ŽUPAN KOMADINA NA 4. SUSRETU S GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA S PODRUČJA PGŽ KOJI SE ODVIJA NA RABU
  • ŽUPAN KOMADINA NA 4. SUSRETU S GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA S PODRUČJA PGŽ KOJI SE ODVIJA NA RABU

ŽUPAN KOMADINA NA 4. SUSRETU S GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA S PODRUČJA PGŽ KOJI SE ODVIJA NA RABU

19.04.2019. - 19:44 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 516 puta

  • Google+

Četvrti susret župana s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja PGŽ-a započeo je u ponedjeljak, 15. travnja 2019. godine u Rabu u kongresnoj dvorani Valamar Padova Hotela.

 

Tijekom dvodnevnog susreta izlagači su govorili o Bazi razvojnih projekata i obvezama JLS-a i regionalnog koordinatora temeljem Zakona o regionalnom razvoju, projektu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i 25. godišnjice VRO Oluja 2020., operativnom planu razvoja cikloturizma u PGŽ, kao i drugim aktualnostima.

 

Prvoga dana uvodno su sve prisutne pozdravili domaćini, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić i predsjednik Uprave rapskog Imperiala Vlado Miš, te župan Zlatko Komadina. Gradonačelnik je istaknuo dobru suradnju Grada i Primorsko-goranske županije posebno istaknuvši energetsku obnovu četiriju rapskih škola i konačnog dovršenja doma za starije osobe koji uskoro kreće s radom.

 

Vlado Miš, predsjednik Uprave rapskog Imperiala, čiji su većinski vlasnici od kraja 2016. godine kompanije Valamar Riviera iz Poreča i obvezni mirovinski fond Allianz ZB, predstavio je investicijski ciklus u rekonstrukciju Valamar Carolina hotela i Vila, čime će se ovi objekti podići na razinu TUI Sensimar proizvoda, zatim nedavno završene investicije u sale za animacije djece i proširenje bazena u Valamar Padova Hotelu te investicije u Padova Camping Resort koji se repozicionira u Premium Camping resort. Za kraj je najavio i skoro formiranje novog poduzeća Imperial Riviera d.d. pripajanjem Hotela Makarska rapskom Imperialu. Imperial Riviera d.d. tako će postati vlasnik šest hotela, tri turistička naselja i dva kampa u vodećim hrvatskim destinacijama Rab i Makarska što čini 3.618 smještajnih jedinica i kapacitet za prihvat 9.000 gostiju, te će biti jedna od deset najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj.

 

Župan Komadina uvodno je podsjetio kako se ovakav tip susreta održava jedini u Hrvatskoj što pokazuje veliki stupanj demokracije u županiji. Župan je napomenuo kako je otok Rab uključen u veliki investicijski ciklus u lučkim upravama, četiri rapske škole uključene su u projekt energetske obnove zgrada škola na području PGŽ. Župan je za kraj najavio Zakon o regionalnom razvoju o kojem će biti riječ i na susretu, a sve prisutne pozvao je i na skorašnju Konferenciju o razvoju Gorskog kotara.

 

Drugog dana susreta održana su izlaganja na temu Operativnog plana razvoja cikloturizma u Primorsko-goranskoj županiji, nakon čega je isti i potpisan.

 

Po završetku 4. susreta gradonačelnika i općinskih načelnika sa čelnicima Županije, dio je predstavnika županijskih jedinica lokalnih samouprava u društvu župana Zlatka Komadine i prvog čovjeka Grada Raba Nikole Grgurića, krenuo u posjet Srednjoj školi Markantuna de Dominisa, gdje su im rapski učenici zajedno sa svojim mentorima i ravnateljicom Ankom Bišić priredili lijep doček demonstrirajući naučene ugostiteljske vještine pripreme i posluživanja prekrasno aranžiranog domjenka.

Bila je to prigoda da ravnateljica Bišić ukratko županu i predstavnicima JLS s područja Primorsko-goranske županije predstavi ovu relativno malu srednjoškolsku ustanovu koja bogatom tradicijom obrazovanja kvalitetnih ugostiteljskih kadrova, u dugom nizu godina, još od davne 1962., kada škola kreće sa samostalnim radom, pridonosi ukupnom statusu rapskog ugostiteljstva, turizma i gostoprimstva na otoku, ali i izvan Hrvatske.

 

I danas se u ovoj školi obrazuju učenici za ugostiteljska i turistička zanimanja (konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist i hotelijersko-turistički tehničar), ali su s vremenom uvedeni i drugi programi među kojima je i opća gimnazija, a značajno mjesto u obrazovanju imaju strojarska zanimanja (automehaničar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije) i zanimanje prodavač. Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab također se našla i među 26 odabranih škola u kojima se od ove školske godine provodi eksperimentalni program kurikularne reforme „Škola za život“ i to u prvom razredu gimnazije iz svih predmeta te u prvom razredu četverogodišnje strukovne škole u općeobrazovnim predmetima. U svakom slučaju strategija razvoja i planiranja srednjoškolskog obrazovanja na Rabu, naglasila je ravnateljica Bišić, mora polaziti od konteksta održivog razvitka u čemu je najbitnije pokušati zadržati što veći broj mladih na otoku, podižući obrazovnu strukturu stanovništva i prenoseći na Školu ulogu nositelja cjeloživotnog obrazovanja.

 

Sudionici susreta potom su krenuli u obilazak obližnjeg novouređenog rapskog Doma za starije i nemoćne, koji bi, nakon više od desetljeća iščekivanja, konačno trebao biti svečano otvoren 8. svibnja, dan uoči proslave Dana Grada Raba. Ovaj dom će djelovati kao rapska ispostava Doma Mali Kartec s otoka Krka, a moći će primiti 35 korisnika o kojima će skrbiti 11 zaposlenika.

 

Gradonačelnik Grgurić istaknuo je kako je prošle godine, nakon sagledavanja brojnih tehničkih i građevinskih propusta i nedostataka, Grad Rab uložio dodatnih 5,5 milijuna kuna kako bi spasio čitav projekt, a zgradu doma moderno opremio i prilagodio neophodnim standardima na dobrobit budućih korisnika. Nakon novih ulaganja prihvaćena je inicijativa Grada Raba prema Županiji da dom na Rabu postane podružnica Doma Mali Kartec na Krku, a reorganizacijom i preraspodjelom upravljanja postignut je i onaj važan cilj da cijena smještaja ne bude veća od 5.000 kuna mjesečno, a korisnici doma moći će biti i ljudi pod brigom centara za socijalnu skrb, kao i u drugim županijskim domovima.

 

Pročelnica za socijalnu skrb PGŽ Dragica Marač je kazala da će u suradnji s gradovima i općinama, Županija nastaviti razvijati upravo ovakav model malih domova za starije, u kojima je stupanj usluge prilagođen jednom obiteljskom tipu doma s maksimalnih 40-ak kreveta. Dom je trenutno u fazi prijavljivanja budućih stanara, trenutno ih je prijavljeno 24, a u tijeku su i natječaji za zapošljavanje 11 djelatnika. Uprava i administracija će biti na Krku, u Kartecu, dok će na Rabu biti samo stručno i tehničko osoblje.

 

Župan Komadina dodao je kako su svi županijski domovi poznati i po kvaliteti i po pristupačnoj cijeni, te da je upravo umreženjem u javni sustav te preraspodjelom kapaciteta i struke, u rapskoj ispostavi doma za starije i nemoćne održana cijena na prihvatljivoj razini, a to također čini bitnu razliku u odnosu na privatne ustanove takvog tipa.

 

Razgledavanjem osunčanih ljepota povijesne jezgre grada Raba pod stručnim vodstvom rapskih turističkih vodičkinja, te zajedničkim ručkom u restoranu Labirint, okončan je 4. susret župana s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja PGŽ.

 

Izvor: Rab Danas

Foto/H. Hodak