• Projekt prilagodbe Ljetnog kina za pristup osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti

Projekt prilagodbe Ljetnog kina za pristup osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti

19.04.2021. - 13:34 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 61 puta

  • Google+

Ministarstvo kulture i medija, Grad Rab i Pučko otvoreno učilište Rab zajedničkim sredstvima omogućili projekt prilagodbe Ljetnog kina za pristup osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti

Pučko otvoreno učilište Rab, ustanova čiji je osnivač Grad Rab, prošlogodišnjom prijavom na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021., program  Izgradnje, održavanja i opremanja ustanova kulture, od strane Ministarstva kulture i medija ostvarilo je potporu u iznosu od 500.000,00 kn za projekt prilagodbe Ljetnog kina/Ljetne pozornice za pristup osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju. Grad Rab sufinancirat će projekt jednakim iznosom, uključujući sredstva prikupljena humanitarnim plivačkim maratonom „Srcem protiv barijera“ u iznosu od 108.000,00 kuna, dok će Pučko otvoreno učilište dio sredstava osigurati iz vlastitih prihoda. Potpora za  realizaciju projekta dobivena je i od idejnog začetnika plivačkog maratona Krešimira Butkovića.

Pristupačnost Ljetnog kina osobama s invaliditetom te osobama smanjene pokretljivosti dugogodišnji je problem u čije će se rješavanje uskoro krenuti rekonstrukcijom prostora, čime će se osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti omogućiti prisustvovanje brojnim programima iz kulture.

Početak radova planiran je po završetku postupka javne nabave i odabira izvođača, dok se završetak očekuje do kraja godine.
Projekt uključuje rješavanje problema ulaza u kino, oštećene pozornice i sanitarnog čvora nepristupačnog i neprilagođenog za osobe s invaliditetom, što će ujedno omogućiti veći broj domaćih i stranih posjetitelja kina i kulturnih manifestacija kao i revitalizaciju značajnog dijela kulture s dugom tradicijom na način da prostor postaje pristupačan svima. Ovo je samo nastavak kontinuiranog ulaganja u Ljetno kino, koje je u prošloj godini obnovljeno novim klupama i kino platnom.

Riječ je prije svega o prostoru namijenjenom kino prikazivačkoj djelatnosti, ali isto tako održavanju brojnih kulturnih manifestacija koje čuvaju rapsku tradiciju i identitet te pozicioniraju Rab na ljestvici prepoznatljivih kulturnih destinacija (Rab Jazz festival, RAFF Rab film festival istraživačkog filma, kazališne predstave za djecu i odrasle, smotre klapa, nastupi folklornih društava, koncerti klasične i popularne glazbe..).
Ova investicija samo je potvrda vrijednosti lokacije koja zahvaljujući ugodnom ambijentu i bogatom programu okuplja veliki broj publike različitog interesa i dobi.
Realizacijom projekta sam prostor postaje pristupačan osobama s invaliditetom, a kulturni sadržaji dostupni što doprinosi kvaliteti života društva cjelini.