Svjetski dan voda ove godine pod motom “CIJENITE VODU”

23.03.2021. - 20:16 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 137 puta

  • Google+

 

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka što je predloženo  na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine i od tada diljem svijeta se na ovaj dan progovara o temama vezanim uz vode. Taj dan ukazuje na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima 

 

Što voda znači vama?

Voda znači različite stvari različitim ljudima. U domu, školi i na radnim mjestima voda može značiti zdravlje, higijenu, dostojanstvo i priliku.

Ovogodišnji Dana voda obilježava se pod motom  CIJENITE VODU !

Obzirom  na  postojeće epidemiološke okolnosti  Komunalno društvo Vrelo d.o.o. i  Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ  u suradnji sa Srednjom školom Markantuna de Dominisa Rab , Osnovnom školom Ivana Rabljanina i Dječjim vrtićem Pahuljica obilježava Dan voda na satovima prirode i biologije razmatrajući

Zašto je vama voda važna?

Kako voda različito utječe na žene i muškarce?

Kakvu ulogu voda igra u vašim kulturnim običajima?

Kakvu ulogu voda igra u vašem domu, na radnom mjestu ili u školi?

Kakvu će ulogu voda igrati u vašoj budućnosti?

Što biste promijenili u vezi vode na vašem području?

Za što najviše koristite vodu?

Kako voda utječe na hranu koju jedete?

Odgovore na prethodno postavljena pitanja može dati svatko  od nas i na taj način pridružite se razgovoru #WorldWaterDay.

Vode otoka Raba  – „ Voda ga žednog napoji, a briga za okoliš  ljepotom ga odijeva…“

„Otoci su kao izdvojeni biseri na morskim pučinama. Oni odišu krajolikom mediterana, okruženi su  morskim plavetnilom i omeđeni obalama. I ma koliko veliki bili njihova je sudbina ista ,jer  otoci su svojevrsni zatvoreni prostor.  Sve što se na otoku  događa podložno je zakonima netaknute prirode. Ne naseljeni otoci tako i funkcioniraju, ostaju netaknuti i čisti biseri koji vire iznad morskih površina.

No, kada otok nasele ljudi, istog časa oni moraju  preuzeti i najveći  dio brige za očuvanje posebnosti krajolika, sklada i suživota postojeće flore i faune. I zato, isto  kao što  voda znači svojevrstan preduvjet za život na otoku, tako i  odvodnja otpadnih voda znači briga za  tlo i maksimalno očuvanje  čistoće, osobito  plićeg dijela cijelog otočkog morskog prstena.

Rabljani su odavno razumjeli tu formulu života, a " Vrelo "d.o.o. kao komunalno društvo , na dobrom je putu da je zauvijek i riješi. Projektna dokumentacija je pripremljena ,  jedan dio projekata već odrađen a nešto je i trenutno  u tijeku izgradnje .

Rab i njegove obale biti će posve čisti na ponos domaćina i svih gostiju koji ga rado posjećuju.