Select Page

Ulaskom u mjesec srpanj, Grad Rab sad već 22. put zaredom predstavit će javnosti Rabsku fjeru.
Taj najstariji i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364., kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Fjera je u prošlosti trajala 14 dana, kada je stanovništvo otoka slavilo moći svetog Kristofora, kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja, te se Fjera ujedno održava i njemu u čast. 

Rabska fjera se održava svake godine od 25. do 27. srpnja (ti su dani ujedno i dani sv. Jakova, sv. Ane i sv. Kristofora). Tijekom Fjere cijeli se grad vraća u prošlost. Mali obrtnički dućani i zanatske radionice izlaze na gradske ulice nudeći posjetiteljima jedinstvenu priliku da na licu mjesta vide kako se na tradicionalni način izrađuje pojas za hlače ili mirisna pomada, ili pak ukrašava kosa sićušnim cvjetićima, baš kao u srednjem vijeku. Zrakom se širi miris svježe prženih šulčića, dok na plaži niče cijelo ribarsko selo, izrađuju se čak i igračke za djecu. Ulice odzvanjaju pjesmom i glazbom dok se prolaznicima nude riba, fritule, sir i vino.
Posljednji dan Rabske fjere, 27. srpnja, ujedno je i dan sveca zaštitnika grada Raba, svetog Kristofora. Na taj se dan održavaju viteške igre Udruge rapskih samostreličara.

 

Ove godine, osim sudionika sa Raba i iz gradova prijatelja San Marino i Montegiardino – Republika San Marino , Konigsbrunn – Njemačka , Kočevje i Sežana – Slovenija, Rabska fjera imat će i posebne goste koji dolaze iz dalekog Japana. 
Riječ je o 11 članova škole samuraja Katanayaichi Tokyo koji su ove godine na svjetskoj turneji, te su među brojnim svjetskim metropolama odabrali i izrazili želju za nastupom upravo na Rabskoj fjeri. Vodeći se idejom da Rabska fjera ima elemente viteštva te njeguje dugu tradiciju, škola samuraja Katanayaichi Tokyo i organizatori Fjere odlučili su povezati viteštvo ova dva grada, Raba i Tokya te na taj način brojnim posjetiteljima Rabske fjere kroz njihove nastupe i radionice predstaviti zaista atraktivan program. Samuraji škole Katanayaichi Tokyo samostalno izrađuju svoje katane, a široj javnosti su poznatiji i kao samuraji koji su glumili u velikom filmskom hitu, filmu Kill Bill.

 

No, tu ne staju iznenađenja za ovogodišnju Rabsku fjeru. Nakon tradicionalnog piromuzičkog vatrometa u ponoć koji označava povratak iz srednjovjekovne prošlosti u sadašnjost, sve koji odluče tu večer provesti na trgu Municipium Arba zabavljat će izvrsni Platinum ABBA, glazbeni sastav koji dolazi iz Velike Britanije i koji donosi posebnu zabavu čuvene Abbe.

 

U ime glavnih organizatora, Grada Raba, TZG Raba i POU Rab, gradonačelnik Nikola Grgurić najavio je 22. Rabsku fjeru, prvi i najveći ljetni srednjovjekovni festival u Hrvatskoj i dobitnika titule turističkog događaja 2018. godine te ujedno odaslao poziv svima koji žele iskusiti ovaj doista poseban doživljaj povratka povijesne gradske jezgre Raba u srednjovjekovnu prošlost: „Bilo kakav pokušaj dočaravanja Rabske fjere nekome tko nije imao priliku doživjeti ju, je nemoguć. To je manifestacija koja počiva na svojoj vjerodostojnosti i autentičnosti, čiji su pokretači i nosioci Rabljani, brojni pojedinci, udruge i klubovi koji s posebnom ljubavlju, kroz suradnju, volonterstvo i prije svega zajedništvo prenose svoju povijest i tradiciju na nove generacije, stvarajući pritom poseban doživljaj grada i njegove povijesti za posjetitelje iz raznih zemalja. Kada svjetski prepoznatljiva, nagradama ovjenčana manifestacija postaje motivom dolaska, to je dokaz njene posebnosti i kvalitete.

Sretan sam i ponosan, da uz pomoć naših dragih prijatelja iz prijateljskih nam gradova te uz poznate goste-sudionike koji nam samoinicijativno stižu iz dalekog Japana, javnosti možemo predstaviti još jednu Rabsku fjeru kojom ujedno pozdravljamo 135. obljetnicu organiziranog bavljenja turizmom koju obilježavamo iduće godine“.

0