Select Page

Grad Rab bio je ovogodišnji domaćin tradicionalnog prijateljskog susreta udruga dvaju pobratimljenih gradova, Raba i San Marina, Udruge rapskih samostreličara i Federazione Balestrieri Sammarinese. Tim je povodom u petak, 23. lipnja u crkvi sv. Katarine otvorena izložba fotografija „Samostreličari iz San Marina“/“Balestrieri – Una Storia Sammarinese“, dok je idućeg dana održan zajednički viteški turnir u samostreličarstvu. Događanjima su nazočili visoki uzvanici, državni tajnik San Marina za kulturu Andrea Belluzzi i ravnatelj Zavoda za kulturu Paolo Rondelli.

 

Otvorenje izložbe fotografija Udruge samostreličara San Marina

Pored gradonačelnika Nikole Grgurića kao domaćina, posjetiteljima i uzvanicima, među kojima su bili članovi Udruge samostreličara San Marina te brojni uzvanici organizatora, kao i zainteresirani prolaznici i posjetitelji, prisutnima se obratio Stefano Ugolini ispred Udruge samostreličara rekavši riječ više o samoj izložbi koju su organizirali uz pomoć Grada Raba, TZG Raba, POU Rab i Udruge rapskih samostreličara i državni tajnik San Marina za kulturu Andrea Belluzzi. Riječ je o prigodnoj izložbi u sklopu održavanja zajedničkog viteškog turnira prijateljskih samostreličarskih udruga, koja najsažetije rečeno predstavlja priču u slikama o povijesti, tradiciji, ponosu, strasti i predanosti članova udruge prema obnašanju svoje dužnosti.

 

Predsjednik Federazione Balestrieri Sammarinese Stefano Ugolini posebno se zahvalio gradonačelniku Nikoli Grguriću i direktorici Ureda TZG Raba Ivani Matušan na pozivu i mogućnosti njihovog predstavljanja ove izložbe fotografija koja je pripremljena prije dvije godine, napomenuvši pritom kako su uvijek dobro prihvaćeni na Rabu te kako im tijekom njihovog boravka ovdje svi širom otvaraju vrata.

 

“Počašćen sam što sam ovdje večeras na Rabu i što predstavljam San Marino, našu vezu i naše poznanstvo. Danas sam ovdje kao ministar kulture i u pratnji sam samostreličara iz San Marina koji su vam htjeli pokazati kako je to biti članom udruge kroz ovu izložbu fotografija. Svaki put kada nosimo ovu odjeću osjećamo tradiciju i povijest, a s vama želimo podijeliti ne samo svoju povijest već i prijateljstvo” istaknuo je u svom prigodnom obraćanju državni tajnik za kulturu Belluzzi.

 

Gradonačelnik Grgurić na početku svojeg obraćanja zahvalio se svim Rabljanima i Sanmarinezima koji su preko više od pola stoljeća gajili međusobno prijateljstvo kao i svim bivšim gradonačelnicima i predsjednicima samostreličarskih udruga koji su ovu zajedničku priču predstavljali našim dragim gostima. “Neki tvorci ovog prijateljstva, na žalost, nisu više s nama, ali na našu sreću možemo ih pamtiti jer predstavljaju kamen temeljac koji će ovo naše prijateljstvo i dalje povezivati. Posebnu vrijednost našeg prijateljstva”, nadodaje gradonačelnik Grgurić, “imaju obični, mali ljudi, koji ga upravo međusobno, kroz obiteljske veze održavaju“. Prema riječima gradonačelnika, udruge samostreličara zapravo odrađuju fantastičan diplomatski posao. “Povezali su nas sv. Marin i sv. Leo i zato se naše prijateljstvo nikada neće ugasiti”, zaključio je gradonačelnik Grgurić i otvorio izložbu.

 

Posjetitelji su zatim mogli zaviriti u dugogodišnju tradiciju vrijednih članova Udruge samostreličara San Marina kroz izložene fotografije te su u nastavku večeri bili pozvani na zajedničko druženje u obližnjem Wine baru hotela Arbiane.

 

Prijem za visoke uzvanike

Delegacija Grada Raba koju su pored gradonačelnika činili predsjednik Gradskog vijeća Željko Dumičić, direktorica TZG Raba Ivana Matušan i predsjednica Udruge rapskih samostreličara Irena Macolić, u Uredu TZG Raba službeno je primila državnog tajnika za kulturu San Marina Andreu Belluzzija, ravnatelja Zavoda za kulturu Paola Rondellija i predsjednika Federazione Balestrieri Sammarinese Stefana Ugolinija s kojima su izmijenili dosadašnja iskustva, ali i razgovarali o budućim projektima s ciljem još tješnje suradnje i zbližavanja dvaju pobratimljenih gradova.

 

Prijateljski viteški turnir

Svečanim mimohodom u večernjim satima članovi Udruge rapskih samostreličara i članovi Federazione Balestrieri Sammarinese pokazali su svu raskoš tradicije koju njeguju, a najveća atrakcija, viteško natjecanje u pucanju samostrelom započelo je na Trgu sv. Kristofora u 21 sat..

 

Rapska kneginja Irena Macolić nagradila je tri najbolja samostreličara medaljama i kristalnim trofejima s ugraviranim posvetama povodom turnira prijateljstva, a ovoga puta, najprecizniji su bili vitezovi iz San Marina koji su osvojili sve tri nagrade. Prvo mjesto osvojio je Silvano Debiagi, drugo Emanuele Mularoni, a treće mjesto Luigi Gasperoni, te im ovom prilikom od srca čestitamo, kao i svim ostalim natjecateljima.

 

Predsjednica Udruge rapskih samostreličara Irena Macolić, ujedno i rapska kneginja, rekla je kako su Sanmarinci odnijeli sve tri nagrade, no čestitala je i rapskim samostreličarima koji su se, kako kaže, junački borili na turniru te dodala: “Bio je ovo lijep turnir i lijepa večer u kojoj smo svi uživali. Naši prijatelji iz San Marina bili su, naravno, sretni i zadovoljni svojim nastupom iako je u prvom planu ovog susreta druženje i produbljivanje prijateljskih odnosa dviju udruga”.

 

Uslijedilo je organizirano druženje i večera na platou kod Bobotina, a dan kasnije izlet turističkim brodom Mala Maris sjeverozapadnom obalom otoka Raba.

 

Foto/A. Matijević

0