Select Page

o rabu

Klima

Otok Rab ima tzv. “jadranski tip” mediteranske klime s ugodnim toplim ljetima i blagim zimama. Za takvu blagu klimu Rab u mnogome zahvaljuje brdskom lancu Kamenjak koji ga štiti od hladne bure, najčešćeg vjetra zimi i u rano proljeće. Osim bure s jugoistoka uglavnom u jesen puše topli i vlažni vjetar – jugo, koji redovito donosi kišu. U ljetnim mjesecima preko dana obično puše maestral, ugodni povjetarac koji ublažava ljetnu sparinu. Ostali vjetrovi i oluje rijetka su pojava.

Snijeg, koji preko cijele zime pokriva vrhunce Velebita, na otoku Rabu prava je rijetkost. Klima otoka Raba naročito pogoduje razvoju turizma.

Broj sunčanih sati godišnje je prosječno 2 417, a broj potpuno oblačnih dana je vrlo malen. Osjet topline za organizam je vrlo povoljan tako da od travnja do listopada vlada poštedna klima, u proljeće i jesen blago podražajna dok su dva zimska mjeseca zbog vjetra, a ne zbog niske temperature, vlada jako podražajna klima. Povoljna temperatura mora za kupanje (viša od 20° C) je od svibnja do listopada, a srednja godišnja temperatura mora je 16,73° C.

0