Select Page

povijest raba

Seoba slavenskih plemena

U 6. i 7. st. slavenska su plemena zauzela one krajeve u kojima i danas obitavaju. Najezdom Slavena Rimljani su se razbježali po primorskim utvrđenjima i otocima ali i ta su mjesta nakon smrti cara Mauricija 604. god. zauzeli Slaveni. Ipak, ne prodiru jednako brzo na sva područja. U svom povijesnom razvoju Rab je izrazito zatvoren otok pa slavenski Hrvati na otok dolaze sporije i kasnije nego na druge otoke sjevernog Jadrana, zato nijedno naselje na Rabu nema hrvatski naziv, što je posljedica spore i kasne infiltracije hrvatskog življa na otok a posebno u Grad (tek se polovicom 15. stoljeća spominje za Arbe slavensko ime Rab). Slaveni su bili stočari i ratari, te su se u početku držali dalje od utvrđenih gradova, no s vremenom počinju naseljavati i gradove, te se rimsko stanovništvo stapa sa Slavenima. Izgleda da u sam grad Rab ulaze tek poslije 10. st. po Kr. i tek vremenom nadjačavaju Romane. Naime, carski bizantski pisac Konstantin VII. Porfirogenet izvještava nas da u 10 st. u gradu stanuju Romani. Osim toga na Rabu nema ranijih glagoljskih spomenika a koji se javljaju na Krku i Cresu. Čak i kasnije je veći dio rapskih plemića (inače vrlo konzervativnih i zatvorenih te se u njihovu društvenu sredinu ulazilo vrlo teško) potjecao iz Venecije ili obližnjih talijanskih gradova: Galzigna, Spalatin, Zudenigo, Dominis, Cernotta, Nimira…

Slavenima na području Dalmacije pokušavaju prići rimski pape kako bi ih evangelizirali, naročito se za Dalmaciju zanimao papa Ivan IV., koji je bio rodom Dalmatinac (639. do 642). Međutim ta nastojanja nisu urodila plodom.

Ono što nije pošlo za rukom rimskim papama, uspjeli su postići bizantski carevi polovicom 8. st. Proširili su vlast na našem primorju i otocima, obnovili su stare rimske utvrde, te uredili autonomne općine po uzoru na stare rimske municipije.

Zapadnorimski car Karlo Veliki svojatao je Dalmaciju pa je došlo do rata između dva carstva. Sukob je završio mirom u Aachenu 803. god., kojim je Bizantskom Carstvu pripalo više primorskih gradova i otoci pa tako i Rab.

0