Select Page

Nakon što nekoliko godina zbog pandemije nisu bili u prilici sudjelovati na festivalima, članovi i članice Folklornog društva Rapski tanac su se prošlog vikenda s veseljem i entizuijazmom uputili na prilično dalek, ali dugo željeni put – na međunarodni kulturno-umjetnički festival u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji.

 

Imali su priliku vidjeti stari grad Ohrid, čuti povijesne informacije koje su imale utjecaj i na naše područje, a posjetili su i nacionalni park Galičica, koji obuhvaća prostor između Ohridskog jezera na zapadu i Prespanskog jezera na istoku parka s izvorima pitke vode. U sklopu nacionalnog parka je i poznati manastir svetog Nauma te brojne manje crkve. 

Kruna njihovog putovanja bio je nastup na Kostoski festivalu gdje su predstavili rapski tanac i domaće kantanje, uz neizostavnu pratnju miha. Osim na samom festivalu članovi i članice su rapski tanac zatancali i na drugim mjestima u Ohridu ne bi li kulturnu baštinu svog kraja prikazali što većem broju domaćih i turista kojih je u Ohridu bilo poprilično.

Njihovo posebno oduševljenje je bilo ljubaznošću i pristupačnošću samih stanovnika Ohrida. Kako su tamo boravili nekoliko dana, tijekom povorke radosno su ih pozdravljali trgovci, ugostitelji i drugi stanovnici s kojima su se tih dana sretali. 

Zadnje večer organizatoru festivala predsjednik članova Vladimir Faflja predao je prigodne poklone s rapskim tradicionalnim proizvodima i prospektima otoka Raba, a nadaleko poznatu rapsku tortu predala je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić. Torta je na kraju narezana i podijeljena svim sudionicima festivala, osoblju hotela i organizatoru. 

Ovo je još jedno putovanje koje će članovi i članice Folklornog društva Rapski tanac dugo pamtiti i na koje mogu biti ponosni svi žitelji otoka Raba jer je još jednom na međunarodnoj sceni predstavljena kulturna baština našeg otoka.

Sudjelovanje na festivalu održano je pod pokroviteljstvom Grada Raba, POU Rab i TZG Raba.

0