Select Page

Nakon odličnih rezultata za Uskrs, prvomajski praznici su nastavili pozitivan trend porasta broja turista s obzirom na lanjsku godinu.

 

Tako je u razdoblju od petka do nedjelje, točnije 28. – 30.4.2023. ostvareno 5.083 noćenja, što je za 31% više nego lani u razdoblju također od petka do subote, ali u terminu 29.4. – 1.5.2022. Isto razdoblje je generiralo 71% više dolazaka nego u prošloj godini. Više je razloga zašto je baš toliki porast u broju dolazaka i noćenja, između ostalog i bolje posloženi termini praznika, prekrasne vremenske prilike, ali i konačni povratak u „staro normalno“ nakon proboja pandemije u 2020. godini.

U top 5 emitivnih tržišta s kojih su turisti stigli na Rab, ulaze Slovenija, Hrvatska, Njemačka, Austrija i Poljska, a koji zajednički ostvaruju 85,43% kompletnog turističkog rezultata za prije navedeno razdoblje.

 

Izuzetno veseli činjenica kako je Rab prepoznat kao oaza outdoor turizma, što je možda i najveći uzrok ovih lijepih statističkih rezultata. Naime, nakon ovogodišnjeg izdanja 4 Islands bike utrke, Rab očekuje još jednu utrku, a radi se o Rab Island Hero MTB marathonu, bike utrci koja će se održati 6.5.2023. Ona će ove godine, prema najavama organizatora, privući oko 300-injak natjecatelja, a upravo za vrijeme pripreme staza za utrku, koliko doznajemo od vrijednih članova udruge BK Mag, iste su za „prvomajski“ vikend okupirali biciklisti i zaljubljenici u aktivni odmor. Izuzetno je mnogo turista posjetilo i Turističko informativni centar TZG Rab, s upitom o postojanju biciklističkih i pješačkih staza.

Nakon uskršnjeg doručka na sam Uskrs i veselog druženja turista i lokalnog stanovništva na Varošu, to se ponovilo u nedjelju, ovaj put na trgu Municipium Arba, na dan otočne procesije „Križi“, kada su se hodočasnici imali priliku okrijepiti se besplatnim sočivom.

 

Do kraja prve polovice mjeseca svibnja, na Rabu će se održati bogati program vezano za Dan grada Raba koji će trajati od 6. do 13. svibnja, a sadržavati će, između ostalog regatu tradicijskih barki na vesla i jedra, otvorenje Galerije Rab uz izložbu fotografija Miljenka Domijana, Dragon boat utrku povodom 40. obljetnice Kajak kluba Rab ’83, kazališne predstave Casabianca, itd. U drugoj polovici mjeseca svibnja, Rab će ugostiti IT konferenciju Unlock Rab, susret žena motoristica MTC Felix Arba, a Dan državnosti će se obilježiti i kroz viteški turnira Udruge rapskih samostreličara.

0