Select Page

TRADICIJSKA ZAVJETNA PROCESIJA RAPSKI KRIŽI upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske

Nakon što je prošle godine Grad Rab uputio Ministarstvu kulture i medija prijedlog za upis tradicijskezavjetne procesije Rapski križi u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, Rapski križi dobili su status nematerijalnog kulturnog dobra te su se kao takvi i službeno našli na Listi zaštićenih kulturnih dobara.

Riječ je o zavjetnoj marijanskoj hodočasničkoj procesiji koja se kontinuirano održava od 11. stoljeća, s pridruženom pobožnošću Gospi Rapskoj s kojom su ujedinjeni u procesiji nošenja čudotvorne ikone iz crkve sv. Andrije do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije od sredine 16. stoljeća. Procesijaokupljanjem vjernika iz svih sedam župa homogenizira zajednicu otoka Raba prenoseći lokalni, vjernički, religijski, duhovni i kulturni identitet. Rapske župe i njezini vjernici, koji svake posljednje nedjelje u mjesecu travnju moleći i pjevajući pobožne pjesme predvođeni križem hodočaste do crkve UBDM gdje se održava sveta misa zahvalnica, zajedno sa benediktinskim samostanom sv. Andrije Apostola nositelji su procesije kojom zazivaju za zdravlje, mir i blagostanje, a zajedno sa Krčkom biskupijom i Gradom Rabom na ovaj način održavaju i čuvaju vrijednu tradiciju, kao specifičnu praksu gradnje lokalnog identiteta.

Veselimo se nadolazećim Rapskim križima koji će se zahvaljujući višestoljetnom kontinuiranomodržavanju, brojnosti uključenih vjernika i njihovom zajedništvu te svečanom tonu, po prvi puta u svojoj povijesti održati kao nematerijalno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

0