Select Page

povijest raba

Zaštitnik Raba Sveti Kristofor

Prema legendi, sv. Kristofor rodio se u 3. st. po Kr. u Kanaanu (Palestina). Bio je čovjek velike snage i rasta. Tražeći najmoćnijeg čovjeka na svijetu da mu služi uviđa da je samo Isus Krist koji mu se prikazao u liku djeteta jedini dostojan da mu služi. Šireći vjeru Kristofor nailazi na razne neprilike dok na koncu biva mučki ubijen ne želeći ostaviti kršćanstvo.

Pojedini ostaci svečeva tijela čuvaju se kao relikvije u različitim crkvama. Svečeva lubanja dospjela je u Rab i čuva se u muzeju sv. Justine, kao dragocjena relikvija. Sv. Kristofor prvenstveno je bio zaštitnik rapske biskupije. Rapski biskup Domana, rodom Osoranin zabilježio je prvo od nekoliko čudotvornih spasenja po zagovoru sv. Kristofora. Naime, Rab su 14. 4. 1075. svojim lađama opkolili italski Normani. Nemoćni da se obrane od brojnog i naoružanog neprijatelja, rabljani pozvaše u pomoć svog zaštitnika, svetog Kristofora, na taj način što su njegovu glavu u svečanom ceremonijalu iznijeli na gradske zidine. I zaista, Normani su se udaljili 9. svibnja ne osvojivši grad. Ta je čudesa 1308. opisao biskup fra Juraj de Hermolais zvan Koštica u Čudima sv. Kristofora. Sv. Kristofor spasio je Rab prvi puta od Normana a drugi i treći puta od Ugra (Mađara). To su vrlo dragocjena Miracula ili Historia sancti Christophori martyris.

U počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio od Mlečana te na svetu uspomenu i čast sv. Kristofora, 21. 7. 1364. godine, Veliko vijeće Grada Raba posebnom odredbom općinskim praznicima proglasilo je dva blagdana: I). dan 9. 5. Dies Victoriae, kada je Rab zagovorom sv. Kristofora oslobođen od Normana 14. 4. 1075., II). dan 27. 7. Dies Natalis, dan mučeničke smrti sv. Kristofora koji Crkva slavi kao dan kada je rođen za nebo.

0