Select Page

Bogatim programom u subotu, 2. prosinca otvoren je Advent na Rabu. Iako vremenske prilike nisu bile idealne, brojni Rabljani i Rabljanke te ostali posjetitelji danas su uživali pravu blagdansku čaroliju koja će se nastaviti narednih prosinačkih dana.

 

Početak devetog izdanja Najljepšeg otočnog Adventa obilježilo je mnoštvo aktivnosti: otvoreno je klizalište na Trgu sv. Kristofora, svečano je otvorena izložba radova članova Udruge Uliks pod nazivom „Kaplja mora, zrno soli“, dok je službeni početak Adventa upriličen paljenjem lampica na središnjem božićnom drvcu te koncertom Damira Kedže.

 

Otvorenje klizališta najviše je obradovale najmlađe posjetitelje rapskog Adventa. Klizalište je postavljeno na Trgu sv. Kristofora, a novitet u samom prostoru klizališta je svjetleće „stablo života“ koje „šara“ prostor živim bojama.

 

U crkvici Sv. Katarine, smještenoj na samom ulasku u park Dorka, večeras je u 17 sati svečano otvorena izložba radova članova Udruge Uliks. Sada već tradicionalno okupljanje ove male skupine rapskih slikara i pjesnika, ponajviše amatera, ovogodišnjoj izložbi dalo je naziv: „Kaplja mora, zrno soli“. Umjetnici su istu posvetili tematici mora i soli. U crkvici je izloženo dvadesetak radova slikara i skulptora, ali i nekoliko pjesama dvojice pjesnika, Josipa Fafanđela i Željka Perana. Predsjednik udruge Ištvan Iszak ovim putem je poručio da udruga iduće godine obilježava 20 godina postojanja te da imaju puno planova za budućnost, dok je ravnateljica POU Rab Katarina Ribarić ovom prilikom iskazala zadovoljstvo na već dugogodišnjoj suradnji te je iskazala želju da udruga i na proljeće organizira izložbu. Otvorenje je završeno autorskom interpretacijom stihova dvojice čakavskih pjesnika Josipa Fafanđela i Željka Peran.

 

Završnica današnjih aktivnosti uslijedila je na Trgu Municipium Arba. U ulozi voditelja Miljenko Tariba je zajedno s bendom Damira Kedže odbrojavao sekunde do konačnog paljenja lampica na središnjem božićnom drvcu. Zatim je uslijedio koncert Damira Kedže.

 

Grad je zaista zablistao u punom sjaju, osim božićnog drvca ukrašene su razne lokacije grada: PC Mali Palit, Park Boškopini i povijesna jezgra grada. Osim božićnog ambijenta i glazbe, blagdansko gastronomske ponude ugostitelja Raba i božićnog sajma, advent ili došašće je prije svega vrijeme duhovne pripreme za dan rođenja Isusa.

 

Izvor: Rapski list

Autor: Sandra Denona Španjol

0