Select Page

Na prijedlog biskupije San Marino – Montefeltro i njezinog biskupa mons. Andree Turazzija Grad Rab je prošlog vikenda bio ponosni domaćin hodočašću vjernika, kao dio projekta Camino Santo Marino koji će 20. travnja biti predstavljen u San Marinu.

Budući da je mons. Turazziju bila velika želja prije skorog umirovljenja organizirati hodočašće na Rab, rodni kraj osnivača Republike San Marino Rabljanina sv. Marina, u suorganizaciji s Gradom, TZG Raba i POU Rab stotinjak vjernika iz San Marina u terminu od petka, 14. do nedjelje, 16. travnja 2023. godine hodočastilo je na Rab.

Grad Rab i Citta di San Marino pobratimljeni su gradovi, jedan na moru, drugi na kopnu, povezani neuništivim mostom prijateljstva već više od 50 godina, a koje počiva na legendi o sv. Marinu, klesaru s Raba koji se smatra osnivačem San Marina. Povodom 50-e obljetnice koja se obilježavala tijekom 2018. godine „i na moru i na kopnu“, potpisana je obnova Povelje o prijateljstvu kao podsjetnik da nas više toga veže i spaja nego razlikuje i razdvaja, a bitno je naglasiti kako su svečanosti nazočili capitani svih Castella s područja Republike San Marino. Generacije Rabljana i Sanmarineza zaslužne su za neraskidivu vezu na svim razinama društvenih, kulturnih i gospodarskih aktivnosti temeljenih na međusobnom uvažavanju i poštivanju, a koja se ovim svečanim vjerskim činom samo dodatno učvršćuje.

Kako bi dragim gostima priredili toplu dobrodošlicu i sve one koji su po prvi puta u gradu Rabu upoznali s našom povijesti, ali i približili im činjenice vezane uz sv. Marina i njegov put do sveca i zaštitnika Sanmarineza kao i uz njegovu relikviju koju već više od petsto godina čuva bivša rapska biskupija, za sve hodočasnike prvoga je dana njihovog boravka u Kinu Rab organizirano predavanje prof. Miljenka Domijana, dugogodišnjeg glavnog državnog konzervatora i savjetnika u Ministarstvu kulture, na temu „Rab (Arbe), Ricordo storico del Santo“. To je ujedno bila prilika da domaćini predvođeni gradonačelnikom i mons. Mrakovčićem, župnikom Župe UBDM Rab pozdrave brojne hodočasnike i samog mons. Turazzija i iskažu zadovoljstvo zbog njihovog dolaska.

Ovom velikom vjerskom događanju pridružio se i biskup Krčke biskupije mons. Ivica Petanjak kako bi zajednički predvodili centralnu misnu svečanost u subotu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (ex katedrali). Neposredno prije svete mise u Maloj je gradskoj vijećnici upriličen prijem za biskupe i njihove delegacije. Pored gradonačelnika Nikole Grgurića visoke uzvanike dočekali su mons. Mladen Mrakovčić, prof. Miljenko Domijan, dugogodišnji predsjednik GV Grada Raba Željko Peran, dugogodišnja vijećnica u GV Grada Raba Vesna Beg, direktorica TZG Raba Ivana Matušan i ravnateljica POU Rab Katarina Ribarić. Mons. Petanjak stigao je u pratnji svog tajnika Josipa Karabaića, dok su se mons. Turazziju pridružili vikar Cesarini Mirco, tajnica Galvani Paola, kapetan Castella Chiesanuova Marino Rosti i promotori hodočašća, svima dobro znani Massimo Mancini te Gasperoni Cesare, također dugogodišnji prijatelj Raba i Rabljana.
Ovo hodočašće predstavlja našu međusobnu povezanost u vjeri, što samo potvrđuje kako nas više toga povezuje i spaja nego razdvaja, unatoč svim svjetovnim različitostima, a sv. Marin je neuništiva veza koja dvije države trajno povezuje i u vjeri i u prijateljstvu. Ovom je prigodom gradonačelnik Grgurić u svom govoru dobrodošlice izrazio sreću i ponos zbog domaćinstva događanju koje će bez sumnje dodatno produbiti prijateljske odnose, a nazočnost našeg biskupa samo je potvrda njegove vrijednosti.

Tome je svjedočila i u potpunosti ispunjena crkva, a misna svečanost kojoj je nazočio i načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc, ispunila je srca mnogobrojnih vjernika kojima problem nije predstavljala ni jezična barijera budući da je, uz minimalne iznimke, održana na talijanskom jeziku. Na samom kraju, pored relikvije sv. Marina blagoslovljene su i ploče, jedna na talijanskom, druga na hrvatskom jeziku, koje zapravo trajno svjedoče o ovom vjerskom događanju i putu sv. Marina, a čiji tekst govori sljedeće:
„U vrijeme careva Dioklecijana i Maksimijana, kad su progonstva pustošila katoličku Crkvu, klesar Marin, porijeklom s otoka Raba u sjevernoj Dalmaciji, potkraj 3. stoljeća dolazi u Italiju zajedno s kolegom Leom raditi na rekonstrukciji zidina Riminija.

Klesari su bili poslani na tri godine na brdo Titan kako bi vadili kamen; Marin je uz rad širio riječ Gospodnju, živio je u molitvi i pokori, pokrstivši prve kršćane.

Oko ovog sveca rodio se slobodan, vrijedan i gostoljubiv narod vjernika San Marina koji postavlja ovu ploču kao spomen na svečevo putovanje od Raba do brda Titan. Na ovom mjestu započinje hodočašće vjere, povijesti i kulture stopama sveca zaštitnika i utemeljitelja republike koja nosi njegovo slavno ime“.

Prijem je prošao dostojanstveno, u ugodnom razgovoru i veselom raspoloženju, a domaćini su za svoje goste pripremili prigodne poklone koji će ih podsjećati na ove nezaboravne trenutke i na naš grad u koji su uvijek dobrodošli. Stvaranju lijepih uspomena svakako će doprinijeti i iznenađenja TZG Raba, organizirani razgled povijesne gradske jezgre te izlet brodom, a Sanmarinezi nisu propustili ni svetu misu u nedjelju, kao ni posjet Općini Lopar.

0