Select Page

U srijedu, 9. veljače 2022. godine, u Maloj gradskoj vijećnici održana je konferencija za tisak povodom završetka projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“, za koji su Gradskom društvu Crvenog križa Rab, prijavom na Poziv Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike,  dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 740.166,00 kuna, osigurana iz Državnog proračuna RH (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%).

Konferenciji su, pored ravnatelja GDCK Rab Iva Kordića, nazočile gerontodomaćice zaposlene za vrijeme trajanja projekta, u razdoblju od 11. siječnja 2021. do 31. siječnja 2022. godine, te u ime Općine Lopar i Grada Raba kao partnera projekta, načelnik Zdenko Jakuc i gradonačelnik Nikola Grgurić.

Prema riječima ravnatelja Kordića koji je iznio kratko izvješće, na projektu je zaposleno 11 osoba, od kojih su dvije izašle iz radnog odnosa, jedna osoba zaposlena je u administraciji projekta, dok je za osam zaposlenih žena izvršena edukacija, sa novostečenim zvanjem u radnu knjižicu. Tijekom jednogodišnjeg rada, izvršeno je 5944 obilazaka ukupno 99 starijih i/ili nemoćnih osoba s područja čitavog otoka.

Prema riječima samih gerontodomaćica, koje se nadaju ponovnoj uspostavi projekta nakon nove prijave GDCK Rab na natječaj, korisnici o kojima su se skrbile su izuzetno zadovoljni uslugom koju su dobivali (pomoć u kućanstvu, opskrba namirnicama, lijekovima, nužan prijevoz korisnika), a posebno cijene svaki trenutak zajedničkog druženja i lijepu riječ koja im se uputi.

Ravnatelj Kordić zahvalio se Općini i Gradu na svoj pomoći od samog početka projekta, a budući da je riječ o prvom realiziranom projektu ovakve vrste, podrška je od dodatnog značaja, te se nada nastavku uspješne suradnje.

Načelnik: „Čestitam na uspješno provedenom projektu budući da nije jednostavno sve operativno uskladiti s obzirom na veliko povećanje radnih mjesta. Nadam se da ćemo zajedno doći do drugih izvora prihoda i sličnih programa kako bi nastavili s ovim hvalevrijednim projektom čiji početak iznova priželjkujemo. Općina Lopar će, kao i do sada, biti podrška radu Crvenog križa kako bi zaživjelo što više projekata kojima pomažemo našim stanovnicima“.

Gradonačelnik: „Ovaj je projekt samo nastavak podizanja kvalitete života našim sugrađanima. Pratili smo razvoj projekta, rad naših gerontodomaćica i povratne informacije od strane korisnika te uvidjeli koliki značaj on ima za starije i nemoćne osobe na otoku, kolika je potreba za ovom djelatnošću, i po pitanju pružanja usluge pomoći u kući, i po pitanju vremena i pažnje koja se korisnicima posveti. Drugi je cilj projekta, zapošljavanje i edukacija žena, također uspješno ostvaren, stoga, svaka kuna utrošena u ovaj projekt je opravdana, a Grad i Općina uvijek će pružiti ruku pomoći kada to bude potrebno kako bi zajednički održali provođenje ovog i sličnih projekata“.

0