Hrvatsko muzejsko društvo organizira devetnaesti put manifestaciju Noć muzeja, koja će se održati u petak 26. siječnja 2024. godine, u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama.

 

Rapsku noć muzeja zajedno organiziraju Pučko otvoreno učilište Rab, Centar za kulturu Lopar, Turistička zajednica Grada Raba i Turistička zajednica Općine Lopar uz pokroviteljstvo Grada Raba i Općine Lopar.

 

Program započinje Edukativnom šetnjom poučnom stazom Frux projekta Rab Archaeological (T)races uz vodstvo dr.sc. Ane Konestre. Dakako, sve će biti još zanimljivije, poučnije i zabavnije uz iščitavanje informativno-edukativnih panoa i korištenje interaktivne mobilne aplikacije. Nakon šetnje posjetitelji će razgledati novi Interpretacijski centar Čovik i more u Loparu.

 

Interpretacijski centar doprinosi očuvanju, zaštiti i vrednovanju loparske kulturne i prirodne baštine, što će biti temelj za održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja Lopara.

 

Galerija tradicijskih nošnji Ive i Anica u Loparu otvara svoja vrata. Posjetitelji će moći pogledati razne odjevne predmete nošene kroz generacije i doživjeti njihove priče, ali i brojne nove materijale čije se priče tek stvaraju.

 

Udruga turističkih vodiča Raba pripremila je noćni razgled povijesne jezgre grada Raba Šetnja kroz stoljeća . Razgled uz stručno vodstvo posjetitelje vodi u rapsku katedralu, crkvu sv. Justine, Lapidarij i Udrugu rapskih samostreličara. Crkva Uznesenja BDM prava je riznica dragocjenih slika, različitih relikvija i relikvijara među kojima je posebno štovana lubanja sv. Kristofora, sveca zaštitnika Raba. Crkva sv. Justine sadrži stalni postav sakralne umjetnosti. Gradski lapidarij čuva i prezentira zbirku kamenih spomenika kulturnopovijesnog značaja, predstavljanjem cjelokupnog fonda stalnim postavom.

 

U Noći muzeja bit će otvorena vrijedna zbirka Udruge rapskih samostreličara. Udruga tradicionalnim viteškim turnirima u Rabu i na brojnim gostovanjima promovira rapsku i hrvatsku kulturnu baštinu.

 

Virtualni muzej Juxta Mare obuhvaća 13 točaka, lokacija na rapskoj obali koje progovaraju o povijesti i tradiciji kraja, brodograditeljima, ribarima i njihovim obiteljima. Projektom je povezana rapska maritimna baština i turizam te je valoriziran način života koji je otočna sela kroz stoljeća hranio. U Noći muzeja organizirana je vožnja biciklima uz vodstvo BK Mag.

 

Izložba i predavanje Mirka Paparića „Druga strana kamena – što je to kamen i od kuda dolazi?“ održat će se u predvorju Kina Rab.

0