Select Page

Pozivamo vas u posjet arheološkim ostacima jedne od najstarijih crkava na otoku Rabu, crkve zasad u javnosti poznate kao “Sv. Ciprijan” skrivene u šumi črnika iznad uvale Gožinka.

Po prvi puta organiziramo posjet ovom iznimno važnom arheološkom lokalitetu koji se sustavno istražuje od 2017. godine, uz stručno vodstvo istraživača sa Sveučilišta u Zagrebu.

Lokalitet svjedoči o tisućljetnoj povijesti života na otoku Rabu i jedan je od najznačajnijih spomenika kršćanske arhitekture van grada Raba.

Tijekom obilaska imat ćete priliku uživo vidjeti ostatke crkve iz razdoblja kasne antike (5./6. st.), naučiti o njenoj zanimljivoj povijesti koja traje sve do srednjeg vijeka te vidjeti s kojim se sve izazovima susreće istraživačka ekipa.

Posjet će se održati u petak, 2.6.2023. s početkom u 19:00 h na lokalitetu (neposredno uz cestu koja vodi prema uvali Gožinka).

Također, bili bismo zahvalni kada biste nam pomogli sudjelovanjem u istraživanju o vašim stavovima i iskustvima vezanima za kulturnu baštinu otoka Raba i njenu zaštitu. Upitniku možete pristupiti putem sljedeće poveznice: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdH2Akv7KMRys1PZY7hT0ihJR1oXH_1clNGtNput0rnHU1gCA/viewform.

 

Međunarodni istraživački centar za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagreb

0