Select Page

Projekti Grada Raba i Općine Lopar te Lučke uprave Rab među 37 sufinanciranih projekata izgradnje i rekonstrukcije luka te sanacije pomorskog dobra Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci dodijelio ugovore i sporazume za ukupno 37 projekata županijskih lučkih uprava te gradova i općina na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije, ukupne vrijednosti 47 milijuna kuna.

Sporazumi i ugovori za sufinanciranje projekata odobreni su temeljem dva javna Poziva koje je Ministarstvo objavilo u siječnju ove godine. Od ukupno 37 odobrenih projekata na području navedene tri županije, 18 ih se odnosi na sufinanciranje lučke infrastrukture u županijskim lučkim upravama, a 19 na sanacije pomorskog dobra. Odlukom o dodjeli proračunskih sredstava namijenjenih za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u 2022. godini Gradu Rabu odobrena su sredstva u iznosu od 1.076.000,00 kuna za sanaciju oštećenja lukobrana prema otočiću Školjić, dok su Općini Lopar odobrena sredstva za sanaciju šetnice Vila Mira u iznosu od 300.000,00 kuna. Odlukom pak o dodjeli proračunskih sredstava namijenjenih za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture u 2022. godini odobrena su sredstva za sufinanciranje Županijskoj lučkoj upravi Rab za izvođenje radova na sanaciji i rekonstrukciji trajektne luke Mišnjak u iznosu od 500.00,00 kuna, dok su na području Općine Lopar odobrena sredstva za izvođenje radova na rekonstrukciji i sanaciji obala u luci San Marino u iznosu od 3.000.000,00 kuna te za izvođenje radova na sanaciji i rekonstrukciji luke Melak (II. faza) u iznosu od 2.000.000,00 kuna.

“Riječ je o znatnim, velikim ulaganjima koje smo započeli prije nekoliko godina u lučku infrastrukturu i mi danas provodimo diljem obale projekte vrijedne oko 2 milijarde kuna, što možemo zahvaliti korištenju europskih sredstava i proračunu koji prate sve te investicije sa 15 posto, ali i sa sredstvima koja smo danas dodijelili iz Državnog proračuna.”, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te izrazio zadovoljstvo činjenicom da, u ulaganja u prometnom sektoru koja danas iznose više od 25 milijardi kuna, znatan segment čine upravo ulaganja u luke i pomorsko dobro. Dodao je, također, da će se ovakva ulaganja nastaviti i u novoj financijskoj perspektivi gdje će za takve projekte na raspolaganju biti više od 100 milijuna eura. Rapski predstavnici koji su nazočili svečanosti izrazili su zadovoljstvo zbog nastavka ulaganja Ministarstva koja omogućuju nastavak ulaganja u lučku infrastrukturu i pomorsko dobro na području cijelog otoka.

Izvor/Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

0