Select Page

Obilježavanje 24. listopada – Dana hrvatskih branitelja Grada Raba započelo je svetom misom za branitelje u crkvi sv. Andrije, nakon koje su predstavnici Grada Raba i Koordinacije braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili vijence za poginule i umrle branitelje i minutom šutnje odali dužnu počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, kao i svim poginulim rapskim braniteljima.

U 19 sati u Velikoj vijećnici Grada Raba predstavljena je knjiga „Kvarnerski otoci u Domovinskom ratu“, koja je svojevrsni zbornik radova kojeg su uredili prof. dr. Tomislav Galović i Željko Drinjak. Prisutnima se u ime rapskih braniteljskih udruga obratio Željko Peran, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora – gradskog odbora Rab, te najavio predstavljanje zbornika radova od strane urednika.

Željko Drinjak se prilikom predstavljanja detaljno dotaknuo epizoda Rabljana u Domovinskom ratu te naglasio kako su i malene sredine u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata dale ogroman doprinos, ali nažalost, taj doprinos još nije dovoljno znanstveno istražen. Tomislav Galović je u svojem govoru iznio prikaz zbornika po poglavljima. Predstavljanju su nazočili i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Darko Logožar, umirovljeni general-pukovnik Slavko Barić i predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata PGŽ-a Fran Božinović. Nakon predstavljanja knjige uslijedilo je zajedničko druženje branitelja i njihovih gostiju uz prigodan domjenak.

U petak, 27. listopada u Velikoj gradskoj vijećnici održano je predavanje namijenjeno hrvatskim braniteljima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji na temu prava branitelja u Hrvatskoj, uključujući pravo na korištenje usluga Veteranskih centara, pravo na sistematske preglede i zdravstvenu skrb i pravo na mirovinu. Predavanje će se održati u 19 sati u Velikoj vijećnici Grada Raba.

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Domovinskog rata grada Raba, u subotu, 28. listopada 2023. u Sportskoj dvorani Rab održano je tradicionalno, 12. izdanje Malonogometnog memorijalnog turnira „Željko Borić“.
Po završetku prve utakmice uslijedilo je i svečano otvaranje turnira koje je obilježeno minutom šutnje u spomen na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana te sve poginule i umrle branitelje Domovinskog rata, i u kojem su g. Željko Peran, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora, gradskog odbora Rab i gradonačelnik Nikola Grgurić, pozdravili sve prisutne. Posebno emotivan trenutak bio je kada je g. Peran pozdravio gospođu Veru Borić, suprugu rano preminulog Željka Borića, čije časno ime nosi ovaj memorijalni turnir.

Po završetku cjelodnevnog turnirskog programa odigravanja utakmica, u kojemu je sudjelovalo osam ekipa, prvo je mjesto osvojila ekipa UDVDR Rab. Ekipa Kostrene I završila je druga, a UHBDR Domovina 90-95 Rab treća. Priznanje za najboljeg igrača i strijelca pripalo je Damiru Mlacoviću, a za najboljeg golmana Zvonku Puljaru-Matiću. Osim malonogometnog turnira, turniri su se održali i u briškuli i trešeti te u sportskoj dvorani PP Rab u stolnom tenisu.

0