Select Page

Međuresorna vježba „SIGURNOST 24“, koja ima za cilj provjeru funkcioniranja rada tijela domovinske sigurnosti, održala se jučer, 13. lipnja 2024. godine na području grada Raba, točnije, na lokacijama Kampor, poluotok Frkanj i uvala Sv. Fumija.

Cilj vježbe je provjera funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti (SUDOS), profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi, intervencijskih vatrogasnih postrojbi, zračnih protupožarnih snaga, NAMIRG tima, županijskih operativnih zapovjedništava i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH.

Vježbu su promatrali izaslanik Predsjednika RH i načelnik GS OSRH, general pukovnik Tihomir Kundid, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice, Ante Sanader, izaslanik predsjednika Vlade RH i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, savjetnik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, general pukovnik Dragutin Repinc, zamjenik župana Primorsko-goranske županije, Petar Mamula, gradonačelnik Grada Raba, Nikola Grgurić, županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac i drugi županijski zapovjednici i predsjednici te mnogi drugi visoki uzvanici.

Na vježbi sudjeluju Hrvatska vatrogasna zajednica i intervencijska vatrogasna postrojba, Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke županije, JVP Grada Rijeke, PVZO Rab, MUP – Ravnateljstvo policije – PP Rab, Stožer civilne zaštite Rab, Hrvatski Crveni križa otoka Raba, Rapska plovidba, Dundovo d.o.o., Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture-Lučka kapetanija Rijeka, ispostava Rab i MRCC, Hrvatski zavod za hitnu medicinu-Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., Državni hidrometeorološki zavod, Odašiljači i veze d.o.o., Grad Rab, Hrvatske šume d.o.o. i Državna vatrogasna škola.

Prema planu vježbe, kroz pokaznu vježbu na području akvatorija ispred Grada Raba, na poziciji sidrišta luke Rab prikazalo se gašenje požara na palubi trajekta Rapske plovidbe, koji je eskalirao te je posada broda izgubila kontrolu nad požarom te traži pomoć. U tu svrhu helikopter OS RH iz zraka spušta NAMIRG tim za gašenje požara te po završetku gašenja brod se svojim pogonom sa sidrišta premješta na vez u luku Rab gdje će se pregledati nastala oštećenja uslijed požara.

Nadalje u sklopu vježbe u mjestu Kampor na području poluotoka Frkanj dolazi do požara koji se brzo širi u pravcu istoka i ugrožava građane, te su domicilni vatrogasci i ostale dodatno angažirane zemaljske vatrogasne snage pristupile gašenju požara s kopnene strane, a Canadair i AirTractor OS RH na područje zahvaćenosti požarom izbacuje vodu prikupljenu iz uvale Sv. Fumija. Za potrebe gašenje požara na otvorenom prostoru aktivirale su se izvanredno angažirane vatrogasne postrojbe i modul za gašenje šumskih požara Vatrogasne zajednice Karlovačke županije na temelju Državnog plana angažiranja s predviđenim aktivnostima u kontinuiranom trajanju od 48 sati.

Predstavnicima svih operativnih snaga koje su sudjelovale na vježbi obratio se i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić koji je u uvodu istaknuo da mu je “čast i zadovoljstvo u ulozi domaćina, u svoje ime i u ime svojih suradnika, te svih komunalnih poduzeća i ustanova, lokalne vatrogasne zajednice i dvaju rapskih DVD-ova pozdraviti i zahvaliti svima koji su došli na vježbu iz drugih županija. Zahvaljujem se svim na organizaciji ove impresivne vježbe. Ova pokazna vježba SIGURNOST 24 je još jednom pokazala, bez obzira na pripremu, da se iznenađenja događaju, što je pokazao i ovaj slučaj sa sidrom. Zahvaljujem se svima u sustavu, dobrovoljni vatrogascima, Hrvatskoj vojsci i MUP-u, Hitnoj medicinskoj službi i kučkoj kapetaniji koji su dežurali na netko ne strada. Hvala svima! Ovo je otok duge tradicije, imamo ovdje u neposrednoj blizini najveću mediteransku šumu hrasta crnike. Naša je dužnost, obaveza i ljubav čuvati ne samo šumu, nego i naše stanovnike, njihovu imovinu i naše goste. Vidimo da je susatv na zavidnom nivou i da sve što rade naši vatrogasci ulijeva povjerenje. Grad Rab i Općina Lopar imaju obavezu ulagati u kadar, u edukaciju naših vatrogasaca, u opremu i vozila i sve ono što im pomaže da se brinu o sigurnosti od požara, ali i ostalih nepogoda i izazova (korona, bura, posolica i dr.). Sustav unutar otoka mora biti sposoban funkcionirati neovisno i samostalno i do tjedan dana i više dok ne dođe pomoć s kopna. U mojih 10-ak godina na dužnosti gradonačelnika prvi put vidim kanadere i air traktore, da netko polijeva Frkanj, barem kroz vježbu. Vjerujem da ste svi bili impresionirani vježbom. Malo prije su me pitali koliko vatrogasci koštaju, a ja odgovaram – koliko god treba. Dakle, imamo obavezu ulagati u zapovjedni kadar i vatrogasce te u zaštitnu opremu i tehniku” zaključio je rapski gradonačelnik.

“Mene najviše fascinira, kad prisustvujem ovakvim događajima, je koordinacija svih službi jer ona je od najvećeg značaja. Sve ovo, poput blizinskog naleta helikoptera i spuštanja ljudi na brod, te koordinacija pilota i bacanje vodenih bombi ne bi bilo moguće bez izuzetne koordinacije komunikacija svih službi koje ovdje danas vidimo.”, izjavio je zamjenik župana Primorsko-goranske županije.

“Svi oni koji su bili uključeni u realizaciju današnje vježbe su pokazali vrhunsku sinergiju. Najbitnija je komunikacija i prava informacija u pravo vrijeme kako bi se donijele vrlo brze odluke koje onda spašavaju mnoge živote. Ova demonstrirana razina međuresorne učinkovitosti pokazala je da su vatrogasci spremni za nadolazeća iskušenja, među njima i za ovogodišnju požarnu sezonu.”, napomenuo je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Izvor: Hrvatska vatrogasna zajednica/Rab danas

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica/Grad Rab

0