Select Page

U ponedjeljak, 8. svibnja, s početkom u 20:30 sati, uz mnoštvo posjetitelja, započela je svečanost otvorenja Galerije Rab i izložbe fotografija autora prof. Miljenka Domijana.
Riječ je o sanaciji prostora za izložbeno-galerijsku djelatnost, površine 60 kvadratnih metara. Galerija Rab nalazi se na adresi Donja ulica 3 u povijesnoj jezgri grada Raba, no osim što ima pristup s Donje ulice, izložbenom prostoru može se pristupiti i s naše glave žile kucavice, Srednje ulice, što će zasigurno doprinijeti boljoj vidljivosti i posjećenosti prostora. Nositelj ovog, za Rab, značajnog projekta je Pučko otvoreno učilište Rab, koji je uz vlastita financijska sredstva, potpomognut i od strane Grada Raba te Ministarstva kulture i medija RH.
Protokolarni dio bio je podijeljen u dva dijela. Prvi se odnosio na otvaranje novog galerijskog prostora, a drugi je dio bio vezan uz otvorenje izložbe fotografija prof. Miljenka Domijana, dugogodišnjeg glavnog konzervatora u Hrvatskoj.
Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab, na samom se početku obraćanja zahvalila posjetiteljima na dolasku u velikom broju.
– “Drago mi je da imamo ovakvu galeriju i da smo je nakon započetih radova u 2022. godini u rekordnom roku završili” – istaknula je ravnateljica. Zahvalila se Gradu Rabu i Gradskom vijeću Grada Raba na prepoznavanju vrijednosti projekta, a posebno gradonačelniku Nikoli Grguriću na osobnom angažmanu i potpori u realizaciji projekta. Nadalje, ravnateljica Ribarić zahvalila se djelatnicima POU Rab i Upravnom vijeću POU Rab na velikom angažmanu, uredu ovlaštene arhitektice Zrinke Salopek Debelić na arhitektonskom projektu, Konzervatorskom odjelu u Rijeci na smjernicama, kontroli i suradnji, tvrtki B500 d.o.o. i Damiru Bariću, Mladenu Šćerbu koji je pomogao oko vizualnih identiteta te izvođačima radova Interijeri – fasade za građevinsko – obrtničke radove i NM Hrženjaku za elektrotehničke radove.
– Ja se nadam i vjerujem da će ova galerija biti doprinos duši grada i da će kroz programe koje ćemo osmisliti u ovoj i narednim godinama podignuti kvalitetu života. Osobito mi je drago da je prva izložba upravo izložba Miljenka Domijana koji je ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno djelo Grada Raba – kazala je za kraj ravnateljica i dala riječ autoru izložbe.
Autor izložbe fotografija naziva “Popeh se u San Leo… / Vassi in S. Leo…” Miljenko Domijan, zahvalio se na aplauzima i rekao u svom stilu:
– “Ja sam jedan stari redikul i pitanje je koliko to zaslužujem ili ne zaslužujem. Osim toga ča san stari redikul, ja san stari kicar. To je još gore nego redikul bit. Ja, kao stari kicar, san sretan da se za kicariju dogodio jedan ovakav prostor”. Zahvalio se Domijan svim čimbenicima koji su doprinijeli ovom projektu posebno Gradu Rabu, Gradskom vijeću i gradonačelniku Grguriću, koji su prema njegovim riječima, shvatili kako ovakav prostor ljuto nedostaje gradu. “Ovo nije nikakav veliki monumentalni isprojektirani prostor nego prilagodba, adaptacija povijesnog prostora” – istaknuo je Domijan. “Moja zamisao, cilj i smisao izložbe je informiranje Rabljana o San Leu.”
Autor je potom informirao i nešto više kazao u San Leu: “San Leo je grad na granici Romanje i Toskane, a sveti Leo je bio suradnik, brat po vjeri, svetog Marina. Zajedno su radili u Riminiju na obnovi, navodno vodovoda, akvadukta. Zanimljivo je da kada su bili prepoznati kao kršćani, biskup Gaudencije odredio je da San Leo bude prezbiter, znači svećenik, a sveti Marin rang niže, đakon. Sveti Marin ostao je na Monte Titanu da bi na kraju to završilo republikom, a sv. Leo je pošao na drugo brdo, liticu gdje je već postojalo rimsko naselje od kojega je cijeli kraj dobio naziv Montefeltro. Sveti Leo bio je izraziti kršćanin i upravo je on, naš Rabljanin, donio kršćanstvo, evangelizaciju u ovaj gradić.
Umro je 360. godine poslije rođenja Kristovog. Smisao ove izložbe je da se malo više upoznamo sa San Leom. O San Marinu”, govori Domijan, “slušamo već 54 godine i znakovito nadodaje kako bi ove aktivnosti mogle biti čimbenikom da se San Leo pridruži bratimljenju Rab-San Marino-San Leo jer je upravo tako i nekada bilo.”
Za sam kraj Domijan je spomenuo kako mi Hrvati moramo biti ponosni što je Dante Alighieri, veliki talijanski i toskanski pjesnik, spomenuo Hrvata u svojem djelu tj. cijele stihove o San Leu piše. “Upravo je i ovaj moj naslov početak toga stiha, stiha Dantea Alighieria ‘Popeh se u San Leo’ – objašnjava Domijan. Osim toga”, nadodaje prof. Domijan, “kada su talijanskog književnika Umberta Eca upitali koji je najljepši grad u Italiji, on je kao iz topa ispalio – San Leo!”
Nakon podrobnog i zanimljivog izlaganja autora izložbe Domijana, ravnateljica Ribarić dala je riječ gradonačelniku Grada Raba Nikoli Grguriću. Gradonačelnik je uvodno kazao kako danas svjedočimo dvama velikim događajima. Jedan se odnosi na novi galerijski prostor koji će svima na otoku, ali i gostima Raba slati ne samo pozitivne emocije već i dio naše povijesti i kulture.
“Ovim novouređenim prostorom za izložbeno-galerijsku djelatnost započinjemo zajedničko putovanje u kojemu će grad Rab postati još značajni grad kulture. – “Želja je bila mnogih da imamo ovakav prostor i sada ga imamo” – nadodaje gradonačelnik. “Ovaj prostor nije slučajno odabran, on povezuje naše dvije ulice, ali povezuje i kulture. Osim toga, što je važno istaknuti, Galeriju Rab svojom izložbom otvara dobitnik ovogodišnje Nagrade za životno djelo Grada Raba, gospodin MIljenko Domijan. Svjedočio sam da je San Leo zaista grad po mjeri. To je grad koji ima svoju težinu, ima svoju povijest i vrijednost i da je to grad s kojim Grad Rab ubuduće treba uspostaviti konkretniju, čvršću i prijateljsku suradnju” – zaključio je pije samog otvaranja izložbe Grgurić.
– “Ulaganje u civilno društvo, mlade i kulturu sigurno će nam se isplatiti. Ovo je skromni doprinos da bi naš društveni život bio kvalitetniji. Svi zajedno s ponosom širimo priču rapske kuture, rapskih vrijednosti, rapske tradicije i svega onoga što su generacije stvarale kroz stoljeća. Mi smo dužni unaprjeđivati i voditi u budućnost. Otvaram ovu prvu, važnu povijesnu izložbu Miljenka Domijana u našoj novoj Galeriji Rab!” Tim je riječima otvoren novi izložbeni prostor u gradskoj jezgri nakon čega su prisutni imali prilike detaljnije pogledati izložene fotografije te se podružiti uz pripremljen domjenak u Donjoj ulici.
Tekst i Foto/A. Matijević

0