Select Page

Budući da je adventski period vrijeme okupljanja obitelji i dolaska učenika i studenata sa školovanja kući, danas je u Velikoj vijećnici Grada Raba održana još jedna tradicija koju Grad već godinama njeguje, a to je dodjela stipendija.

Temeljem Odluke o uvjetima i kriterijima za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija za školsku, odnosno akademsku 2022./2023. godinu, dodijeljeno je ukupno 16 srednjoškolskih i 20 studentskih stipendija mladim rapskim stipendistima. Iako je Odlukom predviđeno 15 učeničkih i 15 studentskih stipendija, kriterij uspjeha u prethodnoj godini školovanja i postignutih uspjeha na natjecanjima u znanju, sportu i kulturi zadovoljilo je njih više. Valja naglasiti i podatak kako je za kandidate iz iste obitelji moguće dodijeliti maksimalno jednu stipendiju u istoj godini stipendiranja i to najbolje rangiranom djetetu, osim ako na listama kandidata ostane slobodnih mjesta.

Visina mjesečnog novčanog iznosa stipendije za učenike polaznike srednje škole na području Grada Raba iznosi 500,00 kn, za učenike polaznike srednjih škola van grada Raba 800,00 kn i 1.000,00 kn mjesečno za studente, a isplaćuje se tijekom 10 mjeseci školske/akademske godine što je ujedno svojevrsna nagrada za njihov dosadašnji trud i ulaganje u znanje, ali i vjetar u leđa za ostvarivanje novih pobjeda.

Nakon što ih je u uvodnom obraćanju srdačno pozdravila savjetnica za društvene djelatnosti Grada Raba Branka Staničić-Kuparić, gradonačelnik Nikola Grgurić čestitao je svim vrijednim dobitnicima, ali i svima onima koji ih na tom obrazovnom putu usmjeravaju, ohrabruju i pomažu, a to su prije svega njihovi učitelji, profesori i naravno najveći oslonci, njihovi roditelji. „Veliki je uspjeh znati usmjeriti svoje prioritete ka školovanju i raditi na svom obrazovanju i planiranju svoje budućnosti, a temeljem dosadašnjih rezultata naše djece i mladih doista možemo biti sretni i zadovoljni. Grad će nastaviti davati potpore izvrsnim učenicima i studentima kako bi ih podržao na tom putu, a svakako ćemo uvesti i određene promjene po pitanju uvjeta i kriterija kako bi poticali stipendiranje deficitarnih zanimanja, i što je najbitnije, osigurali ostanak, odnosno povratak mladih ljudi na otok nakon školovanja. Iznenađuje i veseli široka lepeza zanimanja koja naša djeca odabiru bilo da je riječ o srednjoj školi ili fakultetu“ poručio je prisutnima gradonačelnik ohrabrujući ih za njihov odabir.

Među srednjoškolcima i dalje je najzastupljenija gimnazija, a dobitnici stipendije pohađaju također glazbenu te prirodoslovno grafičku školu, dok je kod studenata odabir znatno šarolikiji. Studiji koje stipendirani studenti pohađaju su studij solo pjevanja, grafičke tehnologije, engleskog jezika, matematike, fizioterapije, medicine, prava, građevinarstva, računalstva, medicinsko laboratorijske dijagnostike, fiziologije i imunologije, informacijskih znanosti, učiteljski studij, prirodoslovno-matematički i prehrambeno-tehnološki fakultet.

Kako ova lijepa priča i tradicija kojom polagano zaključujemo staru godinu ne bi ostala na službenom potpisivanju Ugovora o stipendiranju, gradonačelnik je nastojao pokrenuti komunikaciju s prisutnima i potaknuo pojedince da buduće studente ukratko upoznaju sa svojim budućim zanimanjem te uz pokoju šalu i puno smijeha ovo druženje priveo kraju, a zajedničkom fotografijom trajno je zabilježena mnogima doista lijepa uspomena.

0